H πράσινη πολυκατοικία, Μεταξουργείο


Πέρα από την μπλε πολυκατοικία, η πόλη απέκτησε και την πράσινη. Βρίσκεται στην έξοδο του Μετρό Μεταξουργείο, αρχές της οδού Σάμου και πρόκειται για μια νέα πολυκατοικία, πολυτελή απ' αυτές που φτιάχνει ο Πάνος Ζουγανέλης στην ευρύτερη περιοχή (δες πολυκατοικία ηθοποιών).
Φαινομενικά θα λεγε κάποιος κιτς, έντονο το κοντράστ με το γύρω. Αλλά α) ποιο είναι το γύρω; Το πάνθεον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής; Το αντίθετο ακριβώς και β) Έκπληξη, διαφορετικότητα: το κτίριο νομίζω το επιτυγχάνει σίγουρα δίνοντας μια αμελητέα αλλά τόσο αναγκαία πινελιά στην καρμπόν πόλη.
Και όχι μόνο αυτό: μ' αρέσει η δυναμική των μελετημένα ακανόνιστων όγκων και γραμμών, η ενίσχυση του αρτυ στυλ του με τις διακοσμητικές λεπτομέρειες, που ενισχύουν την αισθητική πρόθεση του αρχιτέκτονα, δεν υπάρχει σημαντικότερο απ' την "σαφήνεια" στο design.


Τα ιδιαίτερα μεταλλικά κάγκελα με διατηρημένη γυμνή την rough όψη τους.


Η είσοδος, με τα οργανικά κι ακανόνιστα γράμματα


Στο παραδίπλα τοιχείο μ' άρεσε ο συνεπής στο επιλεγμένο στυλ μεταλλικός αριθμός


Κυρίαρχο στοιχείο στο κτίριο, ένα εκκρεμές με τις δύο μπάλες, σε μαύρο και στο ψηφιδωτό πλακάκι που επαναλαμβάνεται στα μπαλκόνια (ίσως το μόνο που τσίνισε ήταν το σχήμα σταυρού στην κορυφή, έχει μια φόρτιση στην Ελλάδα σαν σύμβολο).


Τα ρετιρέ, μια μίξη γυαλιού, ιδιότροπων καγκέλων και επιφανειών με ψηφιδέ πλακάκι. Εκεί κρύβεται και η κοινόχρηστη πισίνα του κτιρίου.


Όσο να 'ναι...

Σχόλια

  1. Με ολο το σεβασμο αλλα την βρισκω στα ορια της ακαλαισθησιας...ισως να μην ασπαζομαι το στυλ του Κου Κριτωνα Ζωρζου, που οπως και να το κανεις ειναι ιδιεταιρο, αλλα η αισθηση που μου δινει ειναι too much about nothing...Αν και προσυπογραφω για τη διαφορετικοτητα του σε σχεση με το περιβαλλον !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μην ρίχνεις τον πήχη με τουρτες αβοκάντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι και κανένα αριστούργημα, αλλά μια χαρά στέκει, ενδιαφέρουσα στο μάτι. Μακάρι με τέτοιες κινήσεις να αρχίσει να ξανακατοικεί κόσμος στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενα δειγμα νεο-εργολαβικης ψευτο-αρχιτεκτονικής αισθητικης πολιτικου μηχανικου με σκοπό το μεγιστο κερδος. Πινελιες " τέχνης" δεν δινουν αλωθι στο τερατουργημα απο μπετό.
    ΥΓ
    Αν βαψεις ενα κουβα με σκατα πράσινο δεν αλλάζεις το περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αισθητικές ακροβασίες στην πόλη του ότι ναναι.

    Η τσιμεντίλα που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από μμμ... ολίγον africa λεπτομέρειες. Το εγχείριμα σώζεται αν το πήξουν στα φυτά που θα πέφτουν από τα μπαλκόνια, έτσι και η τσιμεντίλα θα σπάσει και με το παλαβό λαχανί θα δέσει και το τσιμέντο θα αντέξει την διάβρωση των φυτών, να βάλουν και έναν πλαστικό ελέφαντα από τα jumbo και αυτό ήταν σώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει!!! Απομακρύνει το μάτι από τα τριγύρω.

    Το πρόβλημα θα είναι αργοτερα, όταν με τις καιρικές συνθήκες θα αρχίσει το μέταλλο να τρέχει τις σκουριές του επανω στο πράσινο μπετόν.

    Δυστυχώς κανείς δεν κάνει τίποτα για την διατήρηση αυτών και η Αθήνα έχει καταντήσει στα χάλια που είναι σήμερα, ετσι κι αυτό θα γίνει γύρο γύρο, με Πρασινοκαφε βαφες. Αν είμαστε καλά θα ήθελα να την έβλεπα μετά από 5 χρόνια!

    Σε παρακολουθώ και σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ για όλα αυτά που μας δείχνεις, ιδιαίτερα εγώ που είμαι πολύ μακριά.

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαντάσου τώρα σκηνικό να φυσήξει κανένας αγέρας και να κοπεί το συρματόσκινο και να πέσουν οι μπάλες στον δρόμο. Να κυλάνε στον κατήφορο και από την απέναντι φτωχοπολυκατοικία να πεταχτούν οι μετανάστες και να τις κυνηγάνε όχι για να τις φάνε αλλά για να κάνουν πλάκα και από την λαχανί να βγει ο κουλτούρας και να φωνάζει: "αχ τρέξτε τις μπάλες μου τις μπάλες μου!" ε ρε γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια χαρά κτίριο. Δυναμικές γραμμές, όμορφες λεπτομέρειες, μια νότα ελπίδας σε μια περιοχή που την χρειάζεται. Το μόνο που ξενίζει είναι το αλλοπρόσαλλο εκκρεμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. επάξια μπορεί να αποτελεσει κατηγορία με την "Χαρά ο Διάς στο Αιγάλεω"
    Σορυ, αλλα...η πολυ-κατοικία μυρίζει εργολαβάκο με αποψη περι αισθητικής " ασε εχω μια ιδέα, θα την κάνουμε πράσινη , σαν του Καρπουζιέ στα Εξάρχεια "
    `EPIC FAIL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία είναι μέσα
    http://www.spitoskylo.gr/2012/07/27/metaxourgeio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνεται να έχει πολύ ωραίο στήσιμο, μια δυναμική που λαμβάνει υπόψη της τη γεωμετρία του χώρου. Ίσως αυτό να σπάει το (πολύ) ογκώδες μπετονένιο του σχεδίου.
    Αυτό το πράσινο όμως δείχνει πολύ άρρωστο, μονοκόμματο, μπλιάχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Xalia einai. Alla kai ta ipoloipa ktiria einai episis apaisia. H athina xreiazetai gkremisma. Na ginei megalwma sta pezodromia, na dimiourgithoun megaloi anoixtoi xwroi prasinou alla kai parking. Kai epitelous ta kainourgia ktiria na ginoun monterna. Oxi alles tetragwnes savouropolukatoikies. kalitera na dhmiourgoun nea ktiria san auta ta monterna sto kerameiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H πολυκατοικία ξεχωρίζει μέσα στον ιστό. Τώρα βέβαια εξαρτάται πάντα πως ξεχωρίζει κανείς. Αλλά και ο γύύρω αστικός ιστός δεν είναι και κανα αριστουργημα...Τελοσπάντων, την είχα δει τυχαία σε μια βόλτα και την παρατήρησα αρκετή ώρα. Νομίζω ότι ο σταυρός με τη μπάλα είναι μεγάλο φάουλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενδιαφέρον ότι όλοι σχολιάζουν την όψη αλλά κανείς δεν έκανε σχόλιο για την κοινόχρηστη πισίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καρμπόν πόλη; Η Αθήνα;;;;To κτίριο είναι αίσχος. Τα κάγκελα είναι βαμμένα με βαφή με τεχνοτροπία που μιμείται τη σκουριά. Έβαψαν μέχρι και το κουτί του συναγερμού! Όλο το κτίσμα είναι μια κακοτεχνία. Για να τονίσεις την αντίθεση την φωτογράφισες σε σχέση με το χειρότερο δείγμα του δρόμου. Το τελευταίο που χρειαζόταν η ευρύτερη περιοχή είναι αυτό το εξάμβλωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς