Tουρλού, μικρά αλλά σημαντικά


Τουρλού μικροπράγματα γίνονται. Είναι ενδεικτικά μιας καλύτερης κατεύθυνσης;
Πολύ μ' άρεσαν οι κατασκευές φωτιστικά στο κομβικό σημείο του κτιρίου του Gazoo στο Γκάζι. Eπιτέλους μοντέρνες κατασκευές και ιδιοκτήτες που θέλανε το ακριβό αλλά και ξεχωριστό. Γενικά welldone για το συγκρότημα που χτίστηκε στο γωνιακό οικόπεδο, είναι ένα κτίριο τωρινό που φρεσκάρει την πόλη.


Στην Ευμολπιδών στην ίδια περιοχή ξεκινάμε παρουσίαση μικρών έργων, που εξήγγειλε ο Δήμαρχος πριν κάποιους μήνες ,και επιτέλους τα κονδύλια του ΕΣΠΑ έφτασαν και  πραγματοποιούνται. Εδώ, ωραία επιλογή οι στρογγυλές λάμπες (ασυνήθιστες για κέντρο Αθήνας) που δίνουν έναν χαρακτήρα στον ωραίο και ήπιο, σχετικά με το γύρω, δρόμο.




Συνεχίζουμε στην Αιόλου, που όταν πεζοδρομήθηκε στο τότε δεν έγινε η εκτέλεση με την μεγαλύτερη χάρη, κι έτσι ο Δήμος αφού δεν έχει λεφτά να ρίξει τον πολύ χοτ κυβόλιθο, προσάρμοσε στις ήδη δεδομένες υφές και τοποθέτησε ολοκαίνουργιες μαρμάρινες πλάκες.


Επίσης ανανεώνει και τα παρτέρια με μαύρο μάρμαρο, ιδιαίτερη επιλογή, θα λειτουργήσει στο φινάλε; Στην Αθήνα ό,τι και να γίνεται πια, να λέμε "καλή κι η Παναγιώταινα" δεν παίρνει αλλιώς


Επίσης τα δύο δρομάκια της άνω Αγίας Ειρήνης προς Κολοκοτρώνη και Αιόλου πεζοδρομούνται εξίσου, μια εντελώς λογική απόφαση που αυξάνει την ενοποιημένη επιφάνεια της πλατείας. Εκεί που κάθεται ο ιθύνων (που ας βάλει κι αυτός κανά χεράκι) πιθανότατα όμως να υπάρχουν κι άλλα τραπεζάκια. Συνήθως παρκάρουν εκεί αμάξια. Αμάξια ή τραπεζάκια, τι προτιμάτε;



Στο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι της Ερμού γίνονται έργα ανακατασκευής των πεζοδρομίων, μια λύση ντεμί. Γιατί δεν το πεζοδρομούμε να τελειώνουμε να γίνει ένας εξαιρετικός ενιαίος περίπατος από Σύνταγμα-Γκάζι; Κι ας περνάνε λεωφορεία και τα εμπορικά ιχ των εμπόρων συγκεκριμένες ώρες.


Στην Λυκούργου, γειτονιά του Δημαρχείου, ανακατασκευή κι εδώ του πεζοδρομίου απέναντι από το στυλάτο κτίριο της ΕΑΧΑ (ζει αυτή;).


Μεταξουργείο, Πλατεία Αυδή. Στο πρώην κτίριο του Σινε "Λαού" έχουμε τις πρώτες ενδείξεις κατασκευής του. Έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα διαγώνια κλίση η πρόσοψή που το κάνει να εντάσσεται πολύ ωραία και μετρημένα στο άνοιγμα της πλατείας. Καλοσχεδιασμένο φαίνεται, νομίζω κάτι καλό θα προκύψει εδώ!


Η Alpha Bank κάηκε, στα του Φλεβάρη και αποφάσισε σαν λύση να βιάσει το νεοκλασσικό βάζοντας στα ανοίγματά του λαμαρίνες. Κάτι πάει να σουλουπώσει τώρα με αυτοκόλλητες προσόψεις  αλλά το αποτέλεσμα είναι και πάλι μπλιά. Λάθος σκεπτικό πραγματικά, σε έναν τόσο όμορφο δρόμο δεν βάζεις ένα τόσο φοβικό σύμβολο όπως λαμαρίνες και κάγκελα  που καταθλίβουν την πόλη.


Ελλαδάρα, Πειραιάς. Μπορείτε να φανταστείτε άλλο Σιδηροδρομικό Σταθμό στον πλανήτη, που θα δείχνει λάθος ώρα το τόσο σημαντικό για την λειτουργία του ρολόι; (κι εντελώς όμως, πρωί ήτανε μεσημέρι έδειχνε, ούτε ο μεγάλος δείχτης καν σωστός).


Ελλαδάρα 2, η Ακαδημία Πλάτωνος αναβαθμίζεται σιγά σιγά σαν αρχαιολογικός χώρος και στα infopoints, μέσα σε μια βδομάδα, ήδη πρόλαβαν και σπάσανε τα τζάμια. Έτσι. Γιατί; Έτσι, από μικρός θυμάμαι την μαγκιά να σπάς το δημόσιο. Γιατί; Έτσι!


Σε ντιζαϊν θεματολογία τώρα, σωστή η απόφαση των Marks & Spencer στην Ερμού, να αφαιρέσουν τα αυτοκόλλητα απ' τα παραθύρια και να τραβήξει το μάτι του περαστικού. Το άχαρο κτίριο, δεν μοιάζει πια τόσο άχαρο, κι επίσης φαίνονται και τα προιόντα τους, βαρετά όμως, τόσο καρώ μόνο ο Θείος Βούλης φορούσε.


Ερμού επίσης, ωραία προσθήκη ο Ματσούκας, σπάει την μονοτονία της μποτίλας, με την υπέροχη βιτρίνα του, τόσο λαχταριστά όλα, εύγε!



Καφέ δίπλα στο "froyo" (που απ' αυτό ξεκίνησε το γιαουρτοκακό), άσχετο αλλά πολύ ωραίες καρέκλες για αστικό καφέ, και το χρώμα και το ιδιαίτερο ντιζάιν, κλασσικό με νέα ματιά.


Τες πα, όλα στην Ομόνοια καταλήγουν, που έχει κι αυτή την όψη ακόμα  (λιγότερο όμως)...


...αλλά κι αυτή την υπερβολικά ευχάριστη, αφού τους τελευταίους δύο μήνες, όποτε περνώ ακούω μεταναστάκια που μένουν σε γύρω ξενοδοχεία να παίζουν ασταμάτητα και τσιριχτά στα άγονα τσιμέντα της έρημης πλατείας. Μια απαραίτητη στιγμή τρυφερότητας, σε μια πόλη που νομίζω πως επιστρέφει.

Σχόλια

  1. Ένα σχόλιο μόνο γιά τα φώτα-μπάλες. Είναι εντελώς ξεπερασμένα από πλευράς ποιότητας αστικού φωτισμού, μιας και το φως που παράγεται διαχέεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του στο περιβάλλον γυρω, δημιουργώντας φωτιστικο "θορυβο". Όπως φαίνεται και στην φωτο σου, για παράδειγμα, τα μπαλκόνια φωτίζονται από κατω, δινοντας δραματικό τόνο στις προσόψεις. Φώτα που "κοιτάζουν" προς το πεζοδρόμιο θα ήταν πιο κατάλληλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα μικρά καλά νέα μπορείς να προσθέσεις και την ανακατασκευή πεζοδρομίων σε αρκετά σημεία της Πλάκας.



    Να έκαναν και κάτι για το γκραφίτι εκεί ... Αν και η μόνη λύση φαίνεται να είναι η ...αντισύλληψη με την επιδημία tagging στις νεαρές ηλικίες και όχι μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά, πλάκα κάνεις έτσι? αυτό το γωνιακό τερατούργημα του gazoo, τρυπάει τον αμφιβληστροειδή και μυρίζει πλαστικό και καυσαέριο. Ως κάτοικος Θησείου στην διπλανή μου γειτονιά θα προτιμούσα κάτι πιο... φιλικό προς την αισθητική του κόσμου... και όχι αυτά τα βλαχομπαρόκ κατασκευάσματα που θυμίζουν los angeles του 1980.

    Φιλικά

    Ελίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kaneis kai xaroules me ta lathro-metanastakia mousoulmanakia. Kounia pou se kounage. An auta ta mikra einai to mellon tis elladas, tote g#mise ta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Athina exei apaisia ktiria kata 80%, aniparkta pezodromia kai skoupidia pantou. Auta ipirxan apo palia omws. To megalo problima einai h sxetika prosfath terastia paranomh eisodos tritokosmikwn mousoulmanwn, h terastia egklimatikotita kai gketopoihsh Pou prokaloun. An den apelathoun , h polh tha einai panta problimatiki sa to Detroit kai ta aravika proasteia kapoiwn gallikwn polewn. Einai dimografiko to problima. H parousia amorfwtwn gidovoskwn apo mousoulmanikes xwres tupou Afghanistan, pakistan kai maroko tha dimiourgei terastia problimata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς