Πλατεία Θεάτρου: αλλιώς απ' το '11!


Παραμένουμε στην ίδια γειτονιά, μικρή κατηφορίτσα στην Πλατεία Θεάτρου. Στο κτίριο της Διπλαρείου Σχολής πρόκειται να στεγαστεί το 2011 η Νομαρχία Αθηνών σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της. Το κτίριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση μα ένας χρόνος χρειάζεται για μερεμέτια και διαμόρφωση. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επισκεψιμότητα της περιοχής θα ανέβει κατά 800.000 άτομα τον χρόνο! Μιλάμε για νέα δεδομένα, μια ζωντανή γειτονιά με νέα καφέ, καταστήματα εμπορίου και υπηρεσιών. Όχι κάτουρα, όχι πρεζόνια, όχι κουβέρτες στα πεζοδρόμια, κοσμάκης κανονικός ν' ανεβοκατεβαίνει!
Είπε κι άλλα πολλά κι ολόσωστα για το γύρω κομμάτι της πόλης που υποφέρει ο κ. Σγουρός σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ. Μια χαρά τα λέει πάντως κι αν είναι το ΠΑΣΟΚ να καταλήξει σε κομματική υποψηφιότητα ας τον επιλέξει για υποψήφιο Δήμαρχο, είναι κινητικός και έχει εντοπίσει τα προβλήματα στη ρίζα τους.
• ΥΓ: η φαντασίωση μου, αν αφορά κανέναν: να πεζοδρομηθεί όλη η πλατεία ως τη Βαρβάκειο και να βάλουμε στο κέντρο της ένα συντριβάνι, ωραίο ιταλιάνικο! Σκηνικό ε;

Σχόλια

  1. Κοσμάκης κανονικός είναι και αυτός που κάνει τα κάτουρα αλλά και τα πρεζόνια και απλώς θα κάνουν τόπο στις 800.000 πηγάινοντας λίγο πιο κάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο artwork!Μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AthensVille μού' φτιαξες την ημέρα. Κάποιος θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες του (των πολιτών συμπεριλαμβανομένων) και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κέντρου των Αθηνών που είναι και το κέντρο της Ελλάδας ολόκληρης. Μπράβο στον κύριο Σγουρό, άμα κατέβει για δήμαρχος θα τον ψηφίσω, δείχνει να νοιάζεται πραγματικά για την Αθήνα. Και μετά σειρά έχει η Πλατεία Εξαρχείων, που επίσης θυμίζει άσυλο ανιάτων, αν και εκεί πέρα τα πράγματα είναι κομμάτι πιο δύσκολα ίσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι πάει να πει ρε φίλε κοσμάκης κανονικός? Τα πρεζόνια κ αυτοί που κάνουν τα κάτουρα δεν είναι κόσμος δηλαδή? Κ ο κ. Σγουρός έτσι νοιάζεται για την Αθήνα? Έτσι θα λύσει τα προβλήματα μεταφέροντας τα πρεζόνια και κάνοντας την περιοχή εμπορική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοσμάκης κανονικός, ναι! Τι θα κρυβόμαστε ή θα μασάμε πολιτικά ορθώς τα λόγια μας.
    Οι ναρκομανείς που κοίτωνται χάμω στα πεζοδρόμια και πραγματικά πεθαίνουν είναι το νορμαλ, το κανονικο;
    Όχι τίποτα αλλο αλλά δουλεύω στην περιοχή και η καθημερινότητα μου είναι αυτές οι εικόνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο το polically correct θα μας φαει στο τελος..

    Αν οι παραπάνω δυο αποψεις εκφραζονται οντως απο χαπακηδες συνδεδεμένους από την πλατεία θεατρού με το laptop τους θα ζητήσω για λογαριασμο του athensville (με τις αποψεις του οποίου συμπλεω στο παρον) συγγνώμη και θα μπω και ενα μπραβο, μετανοω που αν και με ξενισε το "κανονικοι" παρολαυτα το ---καταλαβα---!!

    Αν παλι εκφράζονται από το εξωτικό χαλάνδρι, με την πλατεια θεάτρου να πεφτει πολυ μακρια και με εμπορευματικοποίηση να μην ειναι ουτε το κ44 ουτε το ποπ ουτε αυτοι οι 6 βαθμοι διαχωρισμου που ολοι βιωνουμε μιας και τα προαναφερθεντα ειναι αρκουντως "τρεντι" (ειχε και εκει στο στενο ελαφρα οσμη σωματικων αποκρισεων αλλα οχι σε βαθμο που να το παρακανουμε κιολας, οσο πρεπει για να πιεις το ποτο σου σε ενα εναλακτικο μερος) τοτε επιτρεψτε μου να το καταταξω στην κατηγορια δωρεαν α.κ.α. τζαμπα politically correct υποκριτικης-κριτικης.

    Το χαλανδρι ετσι τυχαια το ανεφερα, δεν ξερω αν καποιος απο εσας εχει βαλει μπροστα για Γ.Γ. η Ε.Γ. σαν τον ατυχυσαντα Παμπουκη η απλα ετσι ξεγελιεται και ο ο ιδιος αλλα πολυ politically correct ρ.γμτ...

    Καποιοι απο εμας κυκλοφορουσαμε Ομονοια και Μενανδρου πριν απο πολλα χρονια (και δεν τις εχουμε δει μονο εξακοης) καθημερινα και αν το να σου κανει επισκεψη στο λεωφορειο κανενας κουμπωμενος μια στο τοσο ηταν ενδιαφερον η σημερινη κατασταση απλά δεν εχει καμια σχεση με τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι φυσικά τώρα που ο Βωβός αγόρασε για ένα κομμάτι ψωμί τα κτίρια της πλατείας θεάτρου, αφού περιμεναν να πέσει η αξία των ακινήτων λόγω υποβάθμισης της περιοχής και απομάκρυνσης των μαγαζιών και κατοίκων θα γίνουν εμπορικά κέντρα και η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο!
    Και σίγουρα δεν είναι τυχαία η μαζική αγορά σε εξευτελιστική τιμή από Βωβό με την παράλληλη ψήφιση νομοσχείου για πεζοδρόμηση Αθηνάς, Ψυρρή και Ερμού.
    @athensville τα χουμε ξαναπεί νομίζω, σίγουρα η προσέγγισή σου στα πράγματα είναι λίγο περίεργη, είσαι σίγουρα φαν των εμπορικών και άλλων δήθεν ευρωπαικών καφέ ΑΛΛΑ εδώ δεν είναι Ευρώπη και πρέπει να το δεχτούμε αυτό. Είμαστε πιο κοντά στο Κάιρο, Ινδία και Βαλκάνια και αυτό δεν είναι και τόσο κακό τελικά. Φυσικά μπορούμε να εκτοπίσουμετα πρεζάκια σε διάφορα προάστεια όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαικές χώρες για να μην φαίνονται και έτσι οι μικροαστοί Αθηναίοι να κάνουν ήρεματις δίχως χαρακτήρα βόλτες τους σε εμπορικά κέντρα με νέον φώτα ΒΩΒΟΣ να αναβοσβήνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πάλι με τον Βωβό που αγόρασε τα κτίρια της Πλ. Θεάτρου;
    Έχεις κάποιες χειροπιαστές πληροφορίες γι' αυτό που λες; Δεν το χω ούτε ακούσει, ούτε διαβάσει πουθενά και αν μη τι άλλω τις βόλτες μου τις κάνω. Απάντα μου αυτή τη φορά σε παρακαλώ.

    Ούτε πληηζζ να ανοίξουμε εδώ κουβέντα για την πραγματικότητα αυτού του κόσμου, απο πάντα υπήρχαν οι πλούσιοι και οι φτωχοί.
    Επίσης το εμπόριο υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων, είτε στο Κάιρο, είτε στο Δελχί, είτε στην Αβάνα. Μια αποδοχή, κι εδώ, θα βοηθούσε.

    Επίσης δεν είμαι άνθρωπος του Βωβού όταν με ενοχλεί να βλέπω μια ναρκομανή να χει κατεβάσει τα βρακιά και να κατουράει ακριβώς μπροστά στην πολυσύχναστη είσοδο της πολυκατοικίας που δουλεύω.

    Εγώ αυτά, και ακόμα χειρότερα π.χ. νεκρά πρεζόνια, τα ζω στην καθημερινότητα μου, όχι μια στην τόσο να κατεβαίνω στο κέντρο για να βρω το ιδανικό σκηνικό για την εναλλακτική μου βόλτα και μετά να επιστρέψω στον ζεστό habitat καναπέ μου.

    Όσο για την Ινδία, νομίζω, οι Έλληνες την έχουνε κάνει την επιλογή τους. Έχουν υιοθετήσει έναν καθαρά δυτικό τρόπο ζωής. Δεν συμφωνώ, δεν διαφωνώ, αυτό θέλει όμως η πλειοψηφία. Θα βοηθούσε την κουβέντα αν το δεχόσουν και να ριχνες μια "τι μπορούμε να κάνουμε" ματιά στα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολο αυτο το politically correct εμενα μου κανει για τον παρομοιωδη ατομικισμο του ελληνα σε νεα μορφη: ναι μεν το να φυγουν τα πρεζακια 500μ πιο εκει δεν ειναι λυση (απο την αλλη ομως δεν ειναι καμια λυση και να μεινουν ετσι δεν ειναι;) αλλα το να μετατρεπεις μια περιοχη σε γκετο - ζωντας εκ του ασφαλους παντα - και να λες δεν τρεχει τιποτα ειναι η επιβεβαιωση του "not in my backyard". Ενταξει δεν κανουμε τιποτα(;) με το να "αραιωσουν", ομως ας πουμε τι θα κανουμε τελικα οχι τι δεν θα κανουμε.

    Επομενως τι μας φταιει ο χαρακτηρισμος "κανονικοι", - μηπως να δουμε τι κανουμε ωστε να βοηθησουμε (οχι παρατηρωντας ομως απλα τα ατομα αυτα ως επιβεβαιωση της δικης μας "ανεκτικοτητας") την κατασταση τη δικη τους και των συμπολιτών τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ζητημα λοιπον και ας πουμε οτι συμφωνουμε εκει οτι ουτε τα μαγαζια ουτε οι κατοικοι επρεπε να εκδιωχθουν - η γκετοποιηση των περιοχων αυτων εξυπηρετει τον παραπανω στοχο ομως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εφόσον όντως ενδιαφέρεσαι για την Αθήνα και όντως περνάς από την περιοχή και δεν φοβασαι να συναναστραφείς με τους συμπαθέστατους καταστηματάρχες της περιοχής μπορείς να επιβεβαιώσεις και μόνος σου για τα κτίρια που αγόρασε ο Βωβός και κάποια άλλα στα οποία δεν φαίνεται το όνομα του αλλά το όνομα της εταιρείας του.
    Αλλιώς η απόμακρη λήψη φωτογραφιών και η διαμόρφωση μονομερούς γνώμης χωρίς να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και ενημέρωση είναι η εύκολη λύση.
    Και εγώ έχω ζήσει τα τελευταία χρόνια την περιοχή στην καθημερινότητά μου με το καλημέρα ΚΑΙ το καληνύχτα.

    Όλους τους ενοχλεί η κατάσταση που ΑΦΗΣΑΝ να δημιουργηθεί στη περιοχή του Ψυρρή, αλλά αν πραγματικά θέλεις να νιώθεις ευρωπαίος τότε δεν πρ΄πει να σε τρομάζουν ριζοσπαστικές λύσεις τύπου αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση μεταναστευτικού κύματος κλπ. και όχι λύση τύπου να διώξουμε τα πρεζόνια(πολύ άσχημος χαρακτηρισμός για άρρωστους συνανθρώπους σου) και να πάνε αλλού, για να κάνουμε βόλτα και να ψωνίζουμε από τα εμπορικά!! Δηλαδή whatafuack???? δεν το καταλαβαίνεις?

    Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε εγώ προσωπικά δεν θα αναλωθώ σε comments για τις δράσεις-λύσεις που ΘΑ μπορούσαν να γίνουν.
    Δράσεις και διεκδικήσεις γίνονται ΠΑΝΤΑ με την καλύτερη διάθεση και ενημέρωση.Δεν εννοώ φυσικά πορείες και άλλα αναχρονιστικά κατάλοιπα, αλλά δυναμικές ενέργειες και που συμβαίνουν καθημερινά και ίσως δεν έχεις λάβει υπόψιν(λόγω ηλικίας? διαφορετικής θεώρησης ποιοτικής ζωής στην πόλη?ελλιπής ενημέρωσης? δεν ξέρω).
    Anyway δεν θα τα λύσουμε τα προβλήματα σε ένα ποστ.
    υγ. το ύφος με το οποίο μιλάω είναι ήρεμο και ΟΧΙ αγριεμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. as meinoume sta dedomena
    na paroume loipon tin plateia theatrou na broume ta ktiria pou agorase o Vovos. Thn thymamai apexw thn perioxh

    xekiname apo thn pleyra ths Sofokleous
    Gwnia me menandrou: polykatoikia me diamerismata.
    2. Polykatoikia me diamerismata
    3. Megaro me stoa pou stegazeii yphresia ths astynomias.
    4. To ktirio tou IKA
    --- pername ton dromo
    5. Ktirio alpha bank
    6. diorofo ktirio pou stegaze arxitektoniko grafeio kai apo katw poula feta
    7. Ktirio grafeiwn/biotexniwn
    8. Prwhn guru bar
    9. Ktirio grafeiwn/biotexniwn
    10. Taberna klhmataria
    11. Menandrou Gwnia ktiriou (ekklhsiastikou endiaferontos)

    Poio akribws ap' ayta exei agorasei o Vovos se parakalw apanta moy sygkekrimena?

    • Exeis ypothetw ypopsin oti ta ktiria tou kentrou einai agorasmena apo pollous mikroidiokthtes kai den agorazontai paketo.

    Epishs POY sto istoriko kentro ths athinas (gia psyrri eixes milhsei palaiotera) tha ftiaxei emporiko kentro otan ta oikopedakia einai 20x20 metra.???

    Kai sta megalytera oikopeda exoume ta diathrhtea neoklassika einai diathrhtea kai ta monterna 70s ktiria (opws athinas) einai toso thiriodi pou den mpainei kaneis sobaros ston kopo na ta gkremisei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Fade: δεν ξέρω σε ποια ήπειρο φαντάζεσαι ότι ζεις. Εγώ, που η οικογένειά μου ζω στο κέντρο από το 19ο αιώνα, στην Ευρώπη γεννήθηκα. Λυπάμαι αν σου χαλάω τις εξωτικές φαντασιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είπα ότι θα φτιαχτεί εμπορικό Ψυρρή αλλά στην ευρύτερη περιοχή Αθηνάς Ψυρρή Ερμού με την έννοια ότι προωθείται ένα σχέδιο ανάπτυξης τύπου εμπορικά κέντρα, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες μητροπόλεις(πράγμα με το οποίο δεν συμφωνώ και πιστεύω δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα της Αθήνας)
    Ειλικρινά δεν μπορώ να προσδιορίσω ποια κτίρια αγόρασε οΒωβός, ψάξε το μόνος-η σου, είναι εύκολο αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ. Απορώ που σου κάνει εντύπωση, λες και πρώτη φορά γίνεται στα χρονικά μια τέτοιου είδους ενέργεια, να αγοράζει δηλαδή κάποιος κτίρια σε εξευτελιστική τιμή σε μια περιοχή που υποβαθμίζεται.
    Απλά το παράδειγμα του Βωβού πιστεύω υποδηλώνει αυτό το παιχνίδι αισχροκέρδειας.
    Δηλαδή όταν πριν από χρόνια λέγαμε(δεν ξέρω εσύ τι ενημέρωση είχες) ότι το Γκάζι αναβαθμίζεται και θα γεμίσει μπαρ και θα ανεβούν οι αξίες ακινήτων και θα γίνει σαν του Ψυρρή τελικά δεν έγινε?
    Δηλαδή όταν πριν χρόνια λέγαμε(δεν ξέρω εσύ τι ενημέρωση είχες) ότι και το Μεταξουργείο κ Κεραμεικός θα αναβαθμιστούν και αγοραζαν όλοι σε εξευτελιστικές τιμές ακίνητα και οικόπεδα και τώρα πια άρχισε ήδη να θεωρείται must περιοχή είναι κάτι που ΟΥΤΕ αυτό αντιλαμβάνεσαι ως πραγματικότητα στο σημερινό αστικό περιβάλλον της Αθήνας.
    Δεν έχω να πω κάτι άλλο, για τους περισσότερους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι είναι δεδομένα αυτά, βαριέμαι να σου τα αναλύσω, ψάξε, διάβασε εφημερίδες.
    @Ανώνυμε είσαι από μεγάλο τζάκι σίγουρα, εγώ είμαι από Σμύρνη και μου αρέσει η Ανατολή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. PALI den mou apanthses gia tis plhrofories sou gia ton Vovo.

    Epishs poio htan to aristo prohgoumeno periballon stou Psyrri kai sto Gkazi pou diataraxthke?

    Twra einai perioxes me fws, kosmo, wraia magazia kai me ta problhmata pou ayta synepagontai bebaiws.

    Alla den einai protimotero apo thn egkataleipsh, tin broma kai tis lakoubes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαι η Σμύρνη είχε μεγάλα τζάκια! Και επιπλέον από την αρχαιότητα ακόμα ήταν μεγάλο κέντρο του Ελληνικού πολιτισμού! Ανατολή έγινε με την Τουρκοκρατία ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην Ελλάδα δυστυχώς φίλε Athensville πάρα πολλοί αυτοκατανοούμενοι ως "προοδευτικοί" γουστάρουν εγκατάλειψη, μιζέρια, βρώμα...αρκεί να μην ωφεληθεί κανείς ιδιώτης! Αυτή είναι η προτεραιότης τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @athensville διάβασε αυτό το ΛΙΝΚ αλλά επαναλαμβάνω αν θες να μάθεις συγκεκριμένα ΠΟΙΑ κτιρια εχουν αγοραστει από μεγαλοεπιχειρηματίες(λίγη σημασία έχει) ψάξε μόνος σου please δηλαδή.
    Το σταματάω εδώ γιατί αρχίζουν περίεργα ανώνυμα σχόλια από ανώνυμους και σκοτεινιάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι ακριβώς σε εκπλήσσει;
    όσοι έχουν λεφτά θέλουν να τα επενδύσουν και ψάχνουν ευκαιρίες!

    Να προχθές εγώ γύρισα όλη τη Κλαυθμώνος να βρώ καταλληλότερη φριτέζα για το σπίτι.

    Ποιο είναι το κακό στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα;
    Υπήρχε, υπάρχει και θα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δηλαδή fade το "fade" είναι "επώνυμο"? Δεν το κατάλαβα αυτό! Ο ίδιος είμαι που έκανα τα προηγούμενα σχόλια.Τι το "περίεργο" 'εχουν? Γιατί "σκοτείνιασες?" Επειδή δεν επένδυσα χρόνο να βρω ένα ψευδώνυμο και να βάλω μια θαμπή και μη αναγνωρίσιμη φωτογραφία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πάντως αυτός ο χάρτης στο άρθρο

    http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=11575990&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800

    είναι ΕΝΤΕΛΩΣ άσχετος!!! Τα νεοκλασικά της Αθηνάς μεταξύ Ομόνοιας και Πλατείας Δημαρχείου τα δείχνει χτισμένα...μεταξύ 1961-1970! Σχεδόν όλα τα κτήρια τα δείχνει ότι είναι '60ς. Το Δημαρχείο Αθηνών μεταξύ...1919-1945 (χτίστηκε το 1872...πανωσηκώθηκε το 1937 με καταστροφή του διάκοσμου...αποκατασταθηκε το 1995) ...Της τρελλής. Μόνο η κεντρική αγορά ξέρει ο δημοσιογράφος ότι είναι παλιά! Είναι ενδεικτικό του πώς γράφονται τα αρθρα στις εφημερίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. οχι ρε athensville τολμω να πω οτι το γκαζι ηταν σιγουρο καλυτερο στις αρχες της δεκαετιας παρα τωρα - το απολυτο καφριλικι πανηγυρι - δυστυχως.

    Fade πάντως αυτο για την αποποινοικοποίηση παντως εμενα μου αρεσει - και εκει ειναι που μπορει να γινει ουσιαστικη συζητηση - αλλά τα συμφέροντα δυστυχως και οι τζίροι ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντως η δηλωση από τα Νεα του Κακλαμανη σπαει κοκκαλα: "Αν αναλογιστεί κανείς την εμπειρία άλλων μεγάλων πόλεων διαπιστώνει ότι όπου παρατηρήθηκαν συνθήκες υποβάθμισης των ιστορικών κέντρων ή άλλων περιοχών τους, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ακολούθησε η πολεοδομική αναβάθμισή τους», υποστηρίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης."
    Ο ανθρωπος δεν ειναι οτι δεν κανει τιποτα, απλα εχει παρεξηγησει την εννοια της νομοτελειας τωρα εξηγουνται ολα ή αλλοιως εχει ο θεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. παντως ρε παιδια, οτι και να λεμε, τα πραγματα μεταβαλλονται και αλλαζουνε, αυτη ειναι η φυσιολογικη φορα των πραγματων.

    Για μενα το σηματικοτερο, θα ητανε να καθισουνε επιτελους, εστω για μιση ωρα ολοι οι υπευθυνοι και να αποφασισουνε, ποιο θα ειναι το μελλον της πολης που γεννηθηκα μεγαλωσα και αγαπω οσο τιποτα αλλο στο κοσμο!

    θα το γεμησουνε μαγαζια? θα το πεζοδρομησουνε και θα αναδειξουνε τα αρχαια? θα κανουνε ενα μιξ των 2 παραπανω? τουλαχιστον ας υπαρχει ενα πλανο, ενα οργανογραμμα, αλλιως δεν προκειται ποτε να ξεφυφουμε απο την μιζερια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. στεφανος αλεξιουΦεβρουαρίου 07, 2010 4:01 μ.μ.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙς ΚΑΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ GENTRIFICATION? ειναι η ταση σε ολη την ευρωπη-δυτικο κοσμο. Στις υπολοιπεσ χωρες εγινε το 70-80 εδω αρχιζει τωρα...λογικο...ακολουθουμε τελευταιοι (αλλα δυστυχως χωρις να χουμε διαβασει το μαθημα των προηγηθεντων κρατων). Μια πολη εν τη γενεσει της αρχιζει απο εναν πυρηνα ιστο και καποιεσ κοινοτητες-δορυφορους γυρω απο αυτην. Σιγα σιγα κορεννυται ο κεντρικος ιστος και αυξανεται η τιμη του τ.μ. ως αποτελεσμα της αγορας ζητησης. Τοτε η ταση της αγορας επιτασει την μοδα των προαστιων, με καλυτερες συνθηκες ζωης και χαμηλοτερο κοστος/τμ (λογω χαμηλων υποδομων). Καποια στιγμη το κεντρο και οι δορυφοροι γινονται ενιαιος ιστος... Τοτε καταλαβαινουν οι πολεοδομοι και οι κυβερνησεις οτι δε γινεται να μετατιθενται οι πουσιοι στα προαστια και το κεντρο να ερημωνει διαρκως, γιατι τοτε θα χρειαζεται διαρκως χρημα για υποδομες (δρομους, τρενα κτλ) και ενας σωρος απο αυτοκινητα προαστιων θα γεμιζει το πρωι το κεντρο και το βραδυ θα γυριζουν ολοι στις μαιζονετουλες τους (η΄βιλαρες αναλογα το προαστιο).

    Ετσι κατανοουν οτι το κεντρο εφ οσον εχει ακομα αυξημενη τιμη/τμ πρεπει να υποβαθμιστει ωστε να αγοραστει εκ νεου απο αλλους ιδιοκτητες (καθως οι παλιοι σε μια ταση υποβαθμισης πανικοβλητοι θα τρεξουν να πουλησουν οσο οσο πριν πεσει κ αλλο η τιμη του ακινητου τους). Για να γινει ολο αυτο ξεκινα μια εκαθαριση σκουπα... με δολωμα τους τρεντηδες, εναλλακτικους, κουλτουρογκει, δηθεν (ολοι μαζι το ιδιο θυματα ειναι του μηχανισμου) αρχιζει μια περιοχη να ναι ψαγμενη, γινεται must, καταντα συνονθυλευμα και πανυγηρι και στο τελος εγκαταλειπεται...

    Εγκαταλειπεταί; χμ...οχι ακριβως...εγκαταλειπεται φαινομενικα...γιατι τοτε ειναι που ή τιμη της περιοχης εχει πεσει τοσο οστε να αγοραστει μαζικα απο συμφεροντα κατικιας πλεον....

    Τελικα...ή περιοχη γεμιζει κατοικιες που πωλουνται πια ακριβοτερα απο οτι αγοραστηκαν αλλα σιγουρα φτηνοτερα απο τα ηδη αυξημενης τιμης προαστια... Σπευδουν ολοι να αγορασουν ενα σπιτι ιστορικης μνημης και πυροδοτειται το ντομινο αγορων απο την ελιτ της πολης.

    Ενα παραδειγμα που ολοκληρωνεται σιγα σιγα: η πλακα (Αερηδες κυριως). Ποσα σπιτια απο τα παλια δεν εχουν πλεον μια τεραστια πορτα-παρκινγ, ειναι ολα ανακαινισμενα, τα μαγαζια εχουν περιοριστει στο ελαχιστο και ειναι ολα σε αποσταση μεταξυ τους. Οπως ακριβως και στην ευρωπη....

    Ποιος οφελειται απο ολα αυτα? Δε ξερω. Σιγουρα η εικονα της πολης στους μη κατοικους της. Σε ολους νομιζω αρεσει η πλακα τωρα, με την αξιοπρεπεια της παρα με τα κιτς τουριστικα μαγαζια της λιγο πιο χαμηλα... Αλλα πλεον η πλακα ειναι κτημα των λιγων...της ελιτ...

    Το ιδιο θα γινει και με του ψυρρη. Και ακολουθει σε 5 χρονια το γκαζι, σε 10 χρονια το μεταξουργειο....Και μετα? Βαζω στοιχημα πως μολις τελειωσουμε με το κεντρο το επομενο στοιχημα θα ναι η πατησιων με την κυψελη..Τοσο ομορφη περιοχη και την εχουμε παρατησει. Χαιρομαι για τους μεταναστες (νομιμοι και πολλα χρονια κατοικοι της περιοχης) γιατι ζουν σε μια τοσο ομορφη περιοχη και δεν γκρινιαζουν καθολου.... Καλα κανουν.

    υγ. υπαρχει παντα ο κινδυνος τα κτηρια να αγοραστουν για εμπορικο σκοπο...(αν αληθευουν οι φημες για βωβο). Αν ειναι ο βωβος να μετατρεψει το εμπορικο τριγωνο σε covent gared (για οποιον εχει παει ξερει οτι μια περιοχη τυπου ψηρρη ειναι ενα μεγαλο εμπορικο κεντρο ιδιοκτησιας ενος εργολαβου, αλλα καμιας σχεσης με τα κλειστου τυπου αμερικανικα εμπορικα κεντρα τυπου westfields, mall, golden hall). Καλα ειναι και αυτα τα μεγαθηρια αλλα για προαστια, για να περναν την ωρα τους οι κατοικοι των ρωζ μαιζωνετων (για χρησιμοποιησω και εγω την εκφραση του συρμου) και να μην κατακλυζουν το κεντρο μας δημιουργωντας κυκλοφοριακο κομφουζιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. στεφανος αλεξιουΦεβρουαρίου 07, 2010 4:11 μ.μ.

    covent garden εννοουσα..

    anyway...ετσι ειναι η μοιρα της ζωης, ο δυνατος εκμεταλλευεται στο τελος τα καλυτερα κομματια. Αν η πολιτεια θελει φιλελευθερο μοντελο αυτο θα συνεχισει να ισχυει. Αν η πολιτεια θελει κρατος δικαιου ισως αναμεσα στα σπιτια των μεγαλοαστων να μπορει να κανει ποδηλαταδα (στη καλυτερη?) ο μικροαστος!!!!

    ΓΙιατι μη ξεχναμε, η πολη μας ανηκει οσο ειναι τσαμπα... απο τη στιγμη που πληρωνεις για να κατσεις στο τραπεζακι της καφετεριας στο ΔΗΜΟΣΙΟ πεζοδρομιο, δεν χρησιμοποιειται απο τον πολιτη, αλλα απο τον εχοντα.

    Οποτε ναι μεν οι ναρκομανεις δεν ειναι ο τυπικος πολιτης της αθηνας και θα πρεπε να μην σαπροφυτει στην καρδια της, αλλα απο την αλλη αν ειναι να τους διωξει για να σαπροφυτει ο κατοικος του προαστιου που δεν ξερει γρι απο την ιστορια της αθηνας και χαλαει εξισου την αισθητικη μου οσο και ο ναρκομανης, προτιμο το ναρκομανη.

    αν και σαφως θα προτιμουσα ενα μειγμα ολων των στρωματων...αυτο θες απο το κεντρο μιας μητροπολης (αλιμονο αν ποτε γινει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. H xrisi exei apoponikopoithei edo kai kairo
    xiliades narkomaneis edo kai xronia stou Psirri "apolamvanoun" afto to dikaioma...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Το θέμα δεν είναι η χρήση, αλλά η διανομή. Να κλείσουν δηλαδή οι δίαυλοι παράνομης διόχέτευσης αμφίβολης ποιότητας πρέζας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πρέζα σε μαγαζιά, αλλά συνταγογράφηση από γιατρό και χορήγηση με αυστηρό έλεγχο επί τόπου (π.χ. στο φαρμακείο). Είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να στερέψει το παράνομο εμπόριο, πιστεύω. Πιστεύω επίσης ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς