Νέα συρταριέρα απ' τα σκουπίδια


Βράδυ γυρνώντας στο σπίτι βρίσκω μια συρταριέρα στα σκουπίδια। Βρώμικη, σε μαύρα χάλια αλλά αυτό δεν με εμπόδισε να αναγνωρίσω την σωστή κατασκευή και το καλό της ξύλο। Αυτοστιγμεί αποφάσισα την διασώσω। Μοιράσμένη γνώση λοιπόν, για να σώσετε αριστουργηματάκια απ' τη χωματερή και να χαρίσετε προσωπικότητα στο φτωχικό σας।

Χρειαζόμαστε

  • 2 πινέλα (1€ τεμ.)
  • Ξύστρα/σπάτουλα (2€)
  • Γυαλόχαρτο για ξύλο (0.50€)
  • Διαβρωτικό χρώματος (6€)
  • Xρώμα ριπολίνης, κουτί 500 ml (5€)
  • Νέφτης (για πλύσιμο χεριών)
  • 4 Πόμολα

Οι οδηγίες


Ιδού η συρταριέρα όπως την βρήκα στα σκουπίδια. Τη κακομοίρα έζησε την φρίκη της ταπετσαρίας και μάλιστα αυτής! Ξεκινάμε κι αφαιρούμε πόμολα και συρτάρια.


Απλώνουμε το διαβρωτικό χρώματος με ένα φτηνό πινέλο (καλό να φοράτε γάντια, αν όχι και έρθουν σε επαφή τα χέρια με το διαβρωτικό, ξεπλύνετε άμεσα με νερό).


Το διαβρωτικό εν δράσει θυμίζει το δέρμα σιτεμένης παραθερίστριας στη Μύκονο. Το αφήνουμε για 20 λεπτά.


Παίρνουμε την ξύστρα κι αφαιρούμε την προηγούμενη μπογιά (σαν βούτυρο φεύγει). Προσοχή όχι με δύναμη, χαράζεται το ξύλο. Αν η μπογιά επιμένει σε σημεία ξανααπλώνουμε διαβρωτικό για 10 λεπτά.


Έχοντας απομακρύνει την πολλή μπογιά, τρίβουμε με το γυαλόχαρτο για να λειάνουμε την επιφάνεια (αν βάψουμε με διάφανο βερνίκι τρίβουμε ως που να αφαιρεθεί κάθε ίχνος μπογιάς, να ναι ολοκάθαρο το ξύλο. Στην προκειμένη θα βαφτεί με πλήρες χρώμα, άρα ας μείνουν και ίχνη).


Η συρταριέρα απογυμνωμένη. Η χοντρή δουλειά έγινε!


Προχωράμε στο βάψιμο. Χρησιμοποιώ ριπολίνη αντί λαδομπογιάς: είναι άοσμη, στεγνώνει γρήγορα και έχει την ματ -όχι γυαλιστερή- υφή που ζητώ. Επίσης προσοχή στο πινέλο να μην αφήνει τρίχα κατά το βάψιμο. Βάφετε ακολουθώντας τα 'νερά' του ξύλου.


Σαν χρώμα επέλεξα το ιβουάρ, υπηρετεί το στυλ γαλλικής εξοχής που θέλω στο έπιπλο. Επί τούτου αφήνω ατέλειες στο βάψιμο, να διαφαίνεται σε σημεία το ξύλο.


Αφήνουμε να στεγνώσει για 2-3 ώρες μέχρι το δεύτερο χέρι. Παίρνουμε μια βυσσινάδα, την αδειάζουμε στο ποτήρι και στην συσκευασία βάζουμε το πινέλο με νερό για να μην ξεραθεί. Και κουλουράκια κανέλλας; Η ζωή είναι απολαυστική στην Προβηγκία!



Μετά το δεύτερο χέρι (προαιρετικό βέβαια, μπορεί να σας αρέσει η όψη με το πρώτο).


Η γοητεία του παλιού. Με το γυαλόχαρτο τρίβουμε τις γωνίες (και των συρταριών) να αποκαλυφθεί το ξύλο, και να δώσει την φθαρμένη εσάνς της Προβηγκίας.


Πόμολα, τα σημαντικά: ότι τραβά η ψυχή σας, μα αν ακολουθήσετε αποχρώσεις του λευκού ως κρεμ όπως εδώ, επιλέξτε ή ξύλινα σε μίνιμαλ φόρμα, ή μεταλλικά (όχι ασημί). Προσωπικά λαχτάρησα την έκπληξη και την ανατροπή, αυτό που θα 'δινε ιδιαίτερο χαρακτήρα, και βρήκα αυτά στο Zara Home (3.95€ 2 τεμ.). Ξαφνιάζουν κοριτσίστικα μεν, αλλά έχουν το μποεμ στυλ που ταιριάζει.


Ιδού η συρταριέρα τελειωμένη. Πλάκα δεν έχει;

Αγαπημένες φίλες και φίλοι μου,
Μπορείτε φτηνά (μα 20€), γρήγορα και με έξτρα την χαρά της δημιουργίας να απο-ikea-οποιήσετε το σπίτι σας και να 'του δώσετε περσόνα που θα εντυπωσιάζει.
Απλώς βγείτε μια βόλτα τα βράδια στις αστικές γειτονιές και βρείτε γερά παλιά έπιπλα , φορτώστε, ξύστε, βάψτε, τι δημιουργία, τι χαρά (η παραπάνω τεχνική φυσικά και εφαρμόζεται και σε πόρτες, καρέκλες, τραπέζια, βιβλιοθήκες κ.α.)!
Μετά απ' αυτό θα σας έρθει το κέφι να φτιάξετε την βρώμικη είσοδο της πολυκατοικίας, και την Αθήνα ολάκερη. Σετάκι πάνε αυτά.


Σχόλια

  1. είναι υπέροχη. Μου έβαλες ιδέες τώρα, συχνά στο κάδο κάτω από το σπίτι μας πετάνε διάφορα παλιά έπιπλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μια γκέι συρταρέρια! Ωραία είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλό φαίνεται, κατεβαίνω αποθήκη 8-)
    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση σου να διαβάσω αυτό το άρθρο. Έκανες εξαιρετική δουλειά ασυζητιτί...με grand finale τα πόμολα που είναι ονειρεμένα. Προφανώς θα αναδημοσιευτεί και από το Rdeco το post σου, φυσικά με την άδεια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλη μου τιμή!!!

    Ένας θαυμαστής σας :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nα προσθέσω πως αν θέλει κάποιος χρησιμοποιεί δύο χέρια διαφορετικό χρώμα, ώστε αν ξύσει το απ' έξω να φανεί το από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους επεμβάσεις μπορείς να δεις τις επεμβάσεις που κάνω σε παλιά έπιπλα, στην παρακάτω διεύθυνση: http://chic-n-shabby.com/index.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο άρθρο! Και βέβαια το τι πανικός από πεταμένες ντουλάπες, συρτάρια, κομοδίνα κ.λ.π., βρίσκω κατά καιρούς στους κάδους απορριμάτων, δεν λέγεται! Πάντως θέλει και μεράκι η όλη ιστορία! Μπραβο σου! (και γενικά για το μπλογκ σου δηλαδη)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλειο, δεν έχω λόγια!
    Υπέροχο όλο το μπλογκ πάντως.
    Καιρό ήθελα να το πω.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Souper Δουλειά! Είσαι φοβερός!
    Αν και τα πόμελα δεν είναι για μένα η καλυτερη επιλογή, εμπεριέχουν τόσο έντονα το στοιχείο της έκπληξης που με εντυπωσιάσαν. Το στυλ της Προβηγκίας είναι το αγαπημένο μου και πιστευω πως θα μπορούσε γενικά να μας επηρεάσει μέσα και έξω από το σπίτι μας. Οι νότιοι Γάλλοι έχουν εφαρμόσει τόσο όμορφα το μεσογειακό στυλ στις πόλεις και στα χωριά τους. Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Lovely, thn epomenh fora thelw kati se bretaniko stul omws!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ εμπνευσμένο! Με έκανες να θέλω να βρω μια συρταριέρα στα σκουπίδια για να την διαμορφώσω! Όσο για τις μυρωδιές της βυσσινάδας και της κανέλας σε μια βεράντα της Προβηγκίας, αχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. sokaristika teleio. apo ta skoypidia sto saloni sas !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H συρταριέρα αισθάνεται θεότητα!
    Ευχαριστούμε Σπιτόσκυλο
    http://www.spitoskylo.gr/2010/04/09/trash-win/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντα μου φαινόταν περίεργο που φαίνεται στους έλληνες περίεργο η εναλλακτική ανακύκλωση. Το 50% των ρούχων μου είναι από τα σκουίδια (ναι, τα πλένω καλά προτού τα φορέσω!). Όταν ζούσα στην Ελλάδα, έβρισκα απίστευτα έπιπλα στα σκουπίδια και τα μεταποιούσα. Πριν 7 χρόνια που ήρθα στο εξωτερικό για να δουλέψω και να ζήσω συνειδητοποίησα ότι δεν είμουν η μόνη με τη φαεινή ιδέα.. Ανάλογα με τη χώρα κα την πόλη που ζεις υπάρχουν μέρες για να βγάζουν τα έπιπλα οι κάτοικοι μιας πόλης, τα ρούζα, κτλ.
    Γι αμένα πάντα ήταν περίεργο να αγοράζεις και να ξοδέυεις χρήματα σε πράγματα που υπάρχουν τζάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. <span><span>Τέλεια!! Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν να αξιοποιούν φαινομενικά σκουπίδια!!    
    Συγχαρητήρια και για το blog σας! Σήμερα το ανακάλυψα και ευχαριστήθηκα πολύ τη βόλτα μου στις σελίδες σας!    
    Καλή συνέχεια!!!</span></span>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ μου άρεσε αυτό το post. Τρελαίνομαι για τέτοιου είδους θέματα, από άχρηστα πράγματα να δημιουργείς κάτι νέο και όμορφο. Πολύ καλό το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο, βγήκε πολύ καλή! Και πολύ ωραία και τα πομολάκια. Εγώ που το 'χω κιόλας το diy, γιατί δεν βρίσκω τίποτα αξιόλογο στον δρόμο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤσαλαπετεινόςΑπριλίου 26, 2010 10:37 π.μ.

    Καλή σου μέρα
    Θα ήθελα να προτείνω αντί του διαβρωτικού που είναι αρκετά ακριβό κι επικίνδυνο στη χρήση την αφαίρεση της λαδομπογιάς με κάψιμο που γίνεται με ένα απλό φλόγιστρο. Θέλει προσοχή μόνο στην ένταση της φλόγας και στο χρόνο που το κρατάμε κοντά στο έπιπλο – τόσο όσο να φουσκώσει το χρώμα ή το βερνίκι αλλά χωρίς να κάψει το ξύλο. Καθώς φουσκώνει το στρώμα της λαδομπογιάς το αφαιρούμε με μια σπάτουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολυ ωραιο αρθρο!!!Αν ψαχνετε πάντως για προιοντα,η εταιρεία Studio Garas σας παρέχει τη δυνατότητα επιλογής των πιο καινούργιων προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά(πομολα colombo,πομολα πορτας, λαβίτσες, μπαταρίες κουζίνας
    , αξεσουαρ μπανιου), τα οποία θα καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες του χώρου που επιθυμείτε να ανακαινίσετε ή να διακοσμήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Lelloo πιάσε τις μπανανές απο την συρταριέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φαίνεται ολίγον κακοβαμμένη, ίσως να φταίει το πινέλο, δεν ξέρω αν βαφόταν με ρολό ίσως να ήταν διαφορετική και να μην φαίνονταν ούτε οι πινελιές ούτε οι άκρες των συρταριών κακοβαμμένες...
    Πάντως για λόγους υγιεινής δεν μαζεύουμε πράγματα από τα σκουπίδια, καλό είναι να κοιτάμε τις αγγελίες να τα παίρνουμε από ανθρώπους που τα χαρίζουν ή από γνωστούς που χαρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκτός από το φλόγιστρο, η μπογιά μπορεί επίσης να αφαιρεθεί αφού θερμανθεί με θερμοπίστολο (hot gun). Για να δώσουμε ένα εφέ παλαιότητας στο έπιπλο, δεν είναι απαραίτητο να ξύσουμε την μπογιά. Μπορούμε να τρίψουμε με ένα κομμάτι κερί τα σημεία που δε θέλουμε να βαφτούν και έτσι δεν πιάνει η μπογιά. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς