Στρουθοκάμηλοι στα Κολωνάκια


Είναι αυτό που λένε "ο άνθρωπος τον πονά τον τόπο του", αλλά όχι με μια ευρύτερη έννοια, την γειτονιά του συγκεκριμένα (αυτό κάνουμε όλοι κακά τα ψέματα). Στρουθοκαμηλισμού παραδείγματα:
Ο Δήμαρχος με βιάση και χαρά προχωρά σε σημαντικό έργο που θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές: θα βάλει κυλιόμενες σκάλες στο Κολωνάκι. Χωρίς πλάκα! Από την Πατριάρχου Ιωακείμ ως την είσοδο του τελεφερίκ.
Άφωνος! Θα χουν παχιές κουρτίνες στην Κοτζιά, τζάμια φιμέ τα μερσεντές, φορά γυαλιά, ίσως δεν βλέπει και καλά. Αν δεν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν μπορεί, θα χει δει το Δημαρχείο του το αγκαλιασμένο από πρέζα, πορνεία, παρεμπόριο (deja vu αναφορά, ξέρω!). Προτεραιότητα έργου τις κυλιόμενες! Έλα Αη Διονύση μου (Αρεοπαγίτη μου φυσικά)!

Άλλος με το κεφάλι στην τρύπα. Στον τύπο:

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προτείνει την μετατροπή του πρώην υπουργείου Παιδείας στη Μητροπόλεως σε φοιτητική εστία.

Τα μέλη της σαν επαφή με την λαϊκή Αθήνα θα 'χουν το να κατέβουν στον Θανάση για κεμπάμπ. Έτσι θα γνώρισαν και την Μητροπόλεως, κάπου εκεί θα πίστεψαν πως τελειώνει η χοτ Αθήνα. Αν στρίβαν δεξιά θα σκεφτόντουσαν να κάνουν τις φοιτητικές εστίες στην διαλυμένη Ομόνοια (π.χ. παλιό Εφετείο), που έχει απόλυτη ανάγκη καινούργιο κόσμο. Να αναδιανείμουν το παιχνίδι, να ισορροπήσουν τις απελπιστικές ανισότητες των γειτονιών του κέντρου. Το ξεχασμένο αυτονόητο δηλαδή.

Σχόλια

  1. είναι θεότητα ο Δήμαρχος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω να τους μασήσουν όλους οι κυλιόμενες, όπως σε εκείνο το σκετσάκι των Monty Pythons.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mon dieu, επιτέλους, κοντεύανε να σπάσουνε τα ποδαράκια τους οι κυρίες με τα δωδεκάποντα Manolo Blahnik. Ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτό το απολύτως απαραίτητο έργο υποδομής! Το μόνο που απομένει τώρα είναι και οι κυλιόμενοι διάδρομοι μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων, γιατί με την anorexia nervoza που τις δέρνει τους έρχεται ίλιγγος και σκοτοδίνη από την πείνα ύστερα από πέντε ώρες ποδαρόδρομο προς ανεύρεση του σινιέ μοντέλου της ημέρας. Όσο για την πλέμπα της Κοτζιά και της Ομόνοιας να πάει να κόψει το λαιμό της. Και που έχουν ποδάρια πολύ τους πάει!
    Με το καλό και στο Κεφαλάρι οι innovations!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σύστημα Βαρκελώνης;;;; Ας δω την Αθήνα σαν τη Βαρκελώνη κι ας πεθάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε νομιζω πως η λυση στο θεμα Ομονοια ειναι να την γεμισεις με νεο κοσμο μονο. αυτό ειναι το επομενο βημα, όχι όμως και το πρωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα πρώτα βήματα τα υποδεικνύει ο νόμος και είναι αυτονόητα.
    Οι βάσεις όμως, για να μην ξανακυλήσει το πράγμα,  είναι επαναφορά της κατοικίας με όχι εξαθλιωμένους ενοίκους 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι υποδομές σε μια πόλη είναι απαραίτητες άρα και οι κυλιόμενες σκάλες (εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη και δεν είναι έργο βιτρίνας) καλοδεχούμενες είναι. Το ζήτημα είναι οι προτεραιότητες και στην παρούσα φάση προτεραιότητα δεν έχει το Κολωνάκι αλλά το πολύπαθο "τρίγωνο" του τρόμου και της εξαθλίωσης. Δεν ασχολείται κανείς με αυτό όπως κανείς δεν ασχολείται με άλλα προβλήματα (με τους ναρκομανείς στα Εξάρχεια π.χ.) ούτως ώστε το κέντρο να έχει προσωπικότητα αλλά και ισορροπία.
    Όσο για την φοιτητική εστία στην Ομόνοια, δεν είναι κακή ιδέα. Στο Μεταξουργείο όμως δεν πάει να γίνει κάτι; Αυτό το βραβευμένοπ συγκρότημα των δυο Πορτογάλων αρχιτεκτόνων δεν είναι φοιτητική εστία; Δεν είναι Ομόνοια αλλά είναι κοντά και μαζί με την Δημοτική Πινακοθήκη κάτι πάει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαυρίκιε, στη Βαρκελωνη υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες σε μια πολύ ανηφορική περιοχή που οδηγεί από το μετρό στο πάρκο Guell, δημιούργημα του ανεπανάληπτου Γκαουντί. Εκείνη η γειτονιά κάθε άλλο παρά Κολωνάκι θυμίζει, άρα μπορεί κανείς να πει ότι είναι έργο υποδομής που εξυπηρετεί τους επισκέπτες του πάρκου αλλά και τούς περιοίκους, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Στην Αθήνα γιατί αυτή η επιλεκτική θέση; Για το Λυκαβητό; 'Αλλωστε στη συνέχεια δίνεις από μόνος σου απάντηση στην εισαγωγή σου. Αμάν πια με τη βιτρίνα, ας δούμε και λίγο την ουσία σ' αυτό τον τόπο. Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο του Θεοδωράκι στο Protagon και θα καταλάβετε τι εννοώ, για να μην τρώω εδώ το χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kωλυόμενες σκάλες θα βάλουμε σε όλο το υπόλοιπο κέντρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστηχώς, ο Αβραμόπουλος, η Μπακογιάννη και τώρα ο Κακλαμάνης κοινούνται με το ίδιο μοτο του ''μπουρδέλο είναι η πόλη,
    δεν φτιάχνεται με τίποτα,χεστα !''.
    Και ο κόσμος το έχει δεχτει και μετακομίζει τρέχοντας μακριά απο το κέντρο.


    υ.γ - Σε μια πόλη που έχει λύσει τα βασικά της προβλήματα,
    οι κυλιομένες θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα καλα αυτον τον Κακλαμανη πως το ψηφισανε?
    εξωγηινος ειναι?
    δεν βλεπει τα χαλια του κεντρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. στεφανος αλεξιουΑπριλίου 12, 2010 10:46 μ.μ.

    κυλιομενες γιατι? για να γιουμε ακομα πιο νωθροι, χοντροι και ραθυμοι? η για να φτανουμε πιο γρηγορα σε ενα σημειο που δε μπορεις να αφουγκραστεις την εξαθλιωση της πολης (γιατι δυστυχως η αναρχια της δε κρυβεται, ιδιως αν την δεις απο ψηλα....δεν μοιαζει ζωγραφια....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απίστευτο.!!!..ο δήμαρχος  ασχολείται και με  άλλα πράγματα εκτός από το παγκάκι???άξιος...μέσα σε λίγους μήνες θα γίνει έργο χρόνων...μου έλλειψαν και οι γιγαντοαφίσες με την υπέροχη φάτσα του...άντε να γεμίζει η πόλη σιγά σιγά...

    υ.γ. σήμερα το μυστικό blog, κοινοποιήθηκε...νομίζω αργήσανε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. swstos.. to 9ema einai prwtapola na mazepseis auton pou eina i HDH ekei kai na ton ksapostileis APOKEI POUR9E!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. <span>Παιδιά, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ο δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με την βιτρίνα της πόλης. Π.χ. το έρημο το Πάρκο Ελευθερίας, το Λύκειο του Αριστοτέλη που δεν βρίσκουν 2 δεκάρες για αυτό τόσα χρόνια, το Σύνταγμα που είναι μέσα στην βρώμα  κτλ.  Η βιτρίνα μιας πόλης φέρνει τουρίστες και Αθηναίους στο κέντρο δηλαδή ζωή και χρήματα.</span>

    <span>Συμφωνώ ότι οι σκάλες είναι ανέκδοτο αλλά όχι για να ρίξουν χρήματα στην μαύρη τρύπα της Ομόνοιας εάν πρώτα δεν αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα (που είναι κυρίως αρμοδιότητα του κράτους για να πούμε του στραβού δημάρχου το δίκιο). Αλλά γιατί οι σκάλες αυτές θα ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΟΥΝ την βιτρίνα της πόλης όταν  σύντομα βανδαλιστούν και εγκαταλειφτούν στην τύχη τους... </span>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ Άλκη μαζί σου. Η βιτρίνα είναι σημαντικό πράγμα, άλλωστε στις θρυλούμενες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες είναι η βιτρίνα και όχι τα commie blocks και τα banlieu. Εντούτοις, πιστεύω ότι ο δήμαρχος (που δεν έχει και πολλές αρμοδιότητες, εντάξει) θα μπορούσε να ξεκινήσει έστω σε συμβολικό επίπεδο μια διαδικασία με στόχο την εξυγίανση της γειτονιάς του δημαρχείου. Για αυτό δεν είμαι μίζερος, δεν είμαι ενάντια στις κυλιόμενες (που δεν είναι νομοτελειακό να βανδαλιστούν, δεν βανδαλίζονται τα πάντα σε αυτή την πόλη) πλην όμως ακούγονται λίγο "παράταιρα" όταν σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων διαδραματίζονται σκηνές σαν αυτές που αποτύπωσε η athensville με τη μηχανή του. Από κει και πέρα, όπως είπα, μια πόλη έχει ανάγκη από υποδομές και καμία δεν περισσεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λύστε μου βρε παιδιά μια απορία γιατί κάπου έχασα το νήμα -στο συγκεκριμένο που συζητάμε, το τι βλέπει ο επισκέπτης της πόλης μας απασχολεί ή το τι βιώνει ο κάτοικός της; Γιατί όσο κι αν σε κάποια σημεία συμπίπτουν αυτά τα δύο, στο μεγαλύτερο μέρος μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Και χωρίς να υποστηρίζω οτι πρέπει να παραβλέψουμε το πρώτο -κάθε άλλο- με καίει πολύ περισσότερο το δεύτερο. Το πρώτο λέγεται βιτρίνα. Το δεύτερο υποδομές. Το πού πρέπει να δοθεί βαρύτητα νομίζω πως είναι αυταπόδεικτο. Το κατά πόσο εμπίπτει μόνο στην αρμοδιότητα του δημάρχου, είναι άλλη ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ότι πιο εξωφρενικό έχω ακούσει τελευταία. Και ταυτόχρονα άκρως σουρεάλ....Νομίζω ότι ο κος Δήμαρχος ζει σε παράλληλο σύμπαν. Δεν εξηγείται αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @bernardina, αν δεν εμπιπτει μονο στην αρμοδιοτητα του δημαρχου, τοτε θα υπαρχει η γνωστη συγκρουση αρμοδιοτητων. Απο την αλλη κι να μην εμπιπτει τα χαλια της Ομονοιας, και των γυρω δρομων, και οχι μονο πλεον το βραδι, θα επρεπε να το ειχε σε μια καποια αφυπνιση, να τον κινητοποιουσε τελωσπαντων. Η αδρανεια δεν κανει καλο. Και το προβλημα δεν λυνεται, αν κανεις τον χαζο, κι δεν γυρισεις να το κοιταξεις στα ματια. Η λυση δεν ερχεται ουρανοκατεβατη. Τωρα βεβαια δεν εναντιωνομαι με το μετρο των κυλιομενων, απλα το θεωρω, λαθος οσον αφορα τη προτεραιοτητα του. Όπως συμφωνουν κι αλλοι εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βερναντίνα, μας ενδιαφέρουν και τα δύο. Πρώτον γιατί το κέντρο είναι και χώρος επίσκεψης για τα εκατομύρια των Αθηναίων που δεν ζουν στο κέντρο. Δεύτερον γιατί υποτίθεται στην Ελλάδα ο τουρισμός είναι η "βαριά μας βιομηχανία" και άλλα τέτοια βαρυγδουπα, πλην αληθινά.

    Εάν η βιτρίνα είναι καλή, θα έρθουν τουρίστες και θα μαζευτούν χρήματα στην πόλη για να φτιάξει και η υπόλοιπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Διακριτικέ γάτε, είσαι γάτα και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Άλλωστε θα το καταλάβεις από το πρώτο σχόλιό μου. Και λίγα λες... Άλκη, έχω μια ελαφρώς διαφορετική άποψη από την κατακλείδα σου -πιστεύω ότι αν μια πόλη είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της (και λέω απλώς βιώσιμη για να μη μακρυγορήσω), θα γίνει ελκυστική και για τους επισκέπτες της. Όσο για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, μη με κουρντίζεις πρωί πρωί καλέ μου! Είναι ένα θέμα που χωράει μεγάλη ανάλυση.
    Παρεμπιπτόντως, μ' αρέσει πολύ αυτός ο διάλογος, να 'στε καλά... Athensville, ευχαριστούμε για τη δυνατότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγνώμη αλλά όποιος έχει πάει σε φοιτητική εστία ελληνικού πανεπιστημίου γνωρίζει ότι μόνο "αναβάθμιση" δεν φέρνουν. Πόσο μάλλον αν η συγκεκριμένη φοιτητική εστία γειτνιάζει με το χώρο του Πολυτεχνείου, του Χημείου κτλ. Θα γίνεται απλά το έλα να δεις.

    Κι εγώ προσωπικά αν έστελνα το παιδί μου για σπουδές στην ΑΘήνα δεν θα το άφηνα να μείνει στην Ομόνοια.

    'Οσο για το δήμαρχο ο άνθρωπος είναι πρότυπο αδράνειας, αλλά δεν έφερε αυτός  τον ΟΚΑΝΑ στο κέντρο, ούτε είναι αυτός που γεμίζει το κάθε διαμέρισμα με 20-30 αφγανούς νοικάρηδες που πληρώνουν με το κεφάλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτές οι σκάλες του Κακλαmoney θα στοιχίσουν πανάκριβα και το χειρότερο είναι ότι δεν εξυπηρετούν την μετακίνηση καμιάς πληθυσμιακής ομάδας στην ουσία (εκτός αν οι θαμώνες των καφετεριών θεωρούνται μία ιδιότυπη... πληθυσμιακή ομάδα!)! Δεν καλύπτουν μία πάγια και διαρκή ανάγκη, είναι καθαρά έργο φιγούρας!

    Και δεδομένου ότι δεν περισσεύουν τα χρήματα, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλάμε σε τέτοια έργα! Σε κεντρικές λεωφόρους των Αθηνών (πχ. Πειραιώς) δεν υπάρχουν ούτε υπέργειες ούτε υπόγειες διαβάσεις, γιατί πρέπει να υπάρχει λοιπόν... κυλιόμενη σκάλα προς τον Λυκαβηττό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς