Βλάχος ή χιπ σουσού;


Προσπαθώ, την παλεύω, μα δεν.
Ένα κύμα ενθουσιασμού είχε πλημμυρίσει τα μπαρ της Καρύτση κι αποκά, αφίσες παντού, στάτους αποθεωτικά, 'προσκύνημα' στην συναυλία των Κορέ/Yδρo.
Πέρσι το 'ψαξα, δεν με άγγιξαν. Ένα χρόνο μετά το σούσουρο συντηρείται. Μπα θα κάνω λάθος, προσπαθώ ξανά, άκουσα το άπαν στο youtube: Τσου!
Στίχοι τετριμμένοι και του σωρού. Το προσπερνάμε βέβαια αυτό αν ακούγονται κιθαριές και αισθαντικά φωνητικά "χμμμ αααα αχα", αυτομάτως κουλτερνιτιβιά. Μολοταύτα, μια μελωδίτσα, υποτυπώδη, χαρακτηριστική, κάτι να σου μείνει; Τσου! Σύνολο; Χιλιοακουσμένο διεθνώς. Ε, και; Χιπ όνομα; Ναι! Αρκεί.
Το αρπάζουν τα φρη μίντια, τους φωτογραφίζουν σκοτεινούς με παράξενα σκουφιά σε γκρεμισμένα εργοστάσια, γίνονται αγαπημένα των συντακτών, talk of the downtown.
Υιοθετούνται άμεσα από την κεντρώα μπαροφυλή που χρειάζεται νέα σύμβολα αυτοπροσδιορισμού και αποκλεισμού των ανόητων της μάζας, πέρα απ' την αφάνα, τις γκουμούτσες στέρεο ακουστικά, τα χοντρά γυαλιά μυωπίας, την νορβηγική ελεκτρόνικα σκηνή. Προβατοποίηση; Θύματα μιας διαφορετικής μεν, αλλά εξίσου λαϊφσταϊλ βιομηχανίας που αποκηρύσσουν κοροϊδευτικά στα πνευματώδη τούιτς;
Βοηθήστε: να απενεργοποιήσω την αντίληψή μου; Είμαι απλά καράβλάχος;
Και πριν κλείσεις: είναι οι είναι οι χίπστερ οι νέες μαντάμ Σουσούδες;

Σχόλια

  1. Δεν ξέρω αγάπη μου γιατί πράγμα μιλάς. Ακούω Τρίτο χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ μωρέ δεν τα κατάφερα με τους Κόρε/Ύδρο, ίδια περίπτωση που περιγράφεις, το πάλεψα, έμεινα κι εγώ στην απέξω να ακούω Kool-s, τις θυμάσαι; Το 1992 πολύ μπρστά: http://www.facebook.com/note.php?note_id=48448431190

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Konstantinos KantakouzinosΜαΐου 28, 2010 10:46 π.μ.

    Φρονώ ότι ούτε ως προς το θεωρούμενον ως "χιπ" όνομά τους έχουν φαντασίαν: "κορεσμένοι υδρογονάνθρακες" νομίζω πως είναι αρκετά μπανάλ. Κινδυνεύουν λοιπόν από τον ανταγωνισμόν νέων συγκροτημάτων που θα προνοήσουν να ανοίξουν εγχειρίδιον χημείας, πριν γράψουν τραγούδια, ώστε να εξασφαλίσουν την επιτυχίαν με ονόματα όπως "πολυβυνιλοπυρρελιδόνη" (περιέχον και το αξέχαστον διά τους ρομαντικούς βινύλιον), "τριφωσφατική αδενοσίνη" (θέτοντες ταυτοχρόνως και υποψηφιότητα διά Νομπέλ Χημείας) ή, δια περισσοτέραν πρόκλησιν, "γαμεξάνιο 666" (παραπέμποντες εις τον αλησμόνητον δίσκον "666" των Aphrodite's Child - εκτός και αν πάσχουν από φοβία του συγκεκριμένου αριθμού, αγγλιστί hexakosioihexekontahexaphobia).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τους ξέρω,
    αλλά πόσο πιο χάλια μπορεί να είναι απο τον ''the boy'',
    γιο του Βούλγαρη ;
    Καλή μουσική απο τα νέα συγκροτήματα παίζουν πάντως οι Modrec .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυαγαπημένο μου Athensville
    για τους κόρε ύδρο έχεις ένα δίκιο ως προς το ότι έχουν γίνει μάλλον χιπ από την άποψη ότι τους ακούνε άνθρωποι που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έτσι και σε καμία περίπτωση επειδή είναι και οι ίδιοι. Κι αυτό στο λέει μία φαν τους που μόνο χιπ και urban δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και τους ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια (όχι πολλά αλλά περισσότερα από τους νεόκοπους φαν που στην πλειοψηφία τους δε νομίζω ότι μοιράζονται στο ελάχιστο την "τοποθέτηση" των κόρε ύδρο). Δυστυχώς αυτό συμβαίνει πάντα όταν κάτι ξεφεύγει από την πεπατημένη και η φήμη του αρχίζει να εξαπλώνεται. Όσο για τους στίχους σίγουρα δεν τους λες τετριμμένους (εξάλλου είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά) ενώ εγώ τόσα χρόνια που τους ακούω δε θυμάμαι ούτε ένα τραγούδι με "αισθαντικά φωνητικά χμμμ αααα αχα".
    όπως και να 'χει τα γούστα του καθένα εννοείται ότι είναι υποκειμενικό θέμα. Απλώς ήθελα να "υπερασπιστώ" τους κόρε ύδρο (που σ' εμένα τουλάχιστον κατάφεραν να προκαλέσουν κάτι που είχα χρόνια να νιώσω τουλάχιστον από έλληνες μουσικούς) καθώς και όσους τους ακούμε και απέχουμε μίλια από όσους θέλουν να λένε ότι τους ακούνε.
    Σ' ευχαριστώ για τη φιλοξενία ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kore who?
    Μη σε νοιάζει για τη φυλή των hipsters, είναι όλοι βαρκελώνοι (που αλλού), κι έτσι μπορούμε να πιούμε ήσυχοι τα κοκτέηλ μας, στα μπαρ της (βομβαρδισμένης) γειτονιάς μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητό Athensville,

    Έχω θορυβηθεί πολύ με το τελευταίο post. Και στο Κέντρο μένω, και στην Καρύτση βγαίνω, και τα free-press διαβάζω με ευλάβεια, τους Κορε Υδρο πρώτη φορά τους ακούω. Μήπως τελικά δεν είμαι όσο hip νόμιζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα περνας καμιά καψούρα, δεν εξηγείται.
    Τιγκα στις αφίσες, συντάκτες των φρη να προσμενουν την συναυλία και να αποθεωνουν μετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αααα μα δεν είστε καθόλου χιπ. Για να μη θυμηθώ ότι μαζεύετε και επιπλα από τα σκουπίδια...

    τσ τσ τσ τσ!

    Να θυμήσω ότι τα free press περιελάμβαναν πολυσέλιδα αφιερώματα/διαφημιστικά του Δήμαρχου Νικήτα?
    Και μόνο όταν αυτά σταμάτησαν κατήγγειλαν την κατάσταση στο Κέντρο?

    Οσο για την πλ. Καρύτση ήταν ωραία πριν την ανακαλύψουν ΟΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. στεφανος αλεξιουΜαΐου 29, 2010 1:04 π.μ.

    hip= καθε τι που ΘΑ γινει μοδα. Με αυτη την εννοια αν δεν υπηρχαν οι χιπστερς δε θα μαθαινε η μαζα 2 χρονια μετα το νεο γι αυτη (παλιο πλεον για τους χιπστερς)...ναι ειναι τα λαγωνικα, ειναι αυτοι που ανακαλυπτουν και εγκρινουν η απορριπτουν. Ειναι αυτοι που αποφασιζουν να διμιουργησουν και οχι να ακολουθησουν. Αυτοαποκαλουνται ελιτ αισθητικης και πνευματος. Ξενερωνουν οταν οι επιλογεσ τους μαζικοποιουνται. Ειναι σε ενα διαρκες κυνηγητο= κηνυγουν να βρουν το νεο+ τρεχουν να μην τους φτασει η μαζα (που την θεωρουν πλεμπα). Ειναι χρησιμοι. Ειναι παρανοικοι. Ειναι εμμονικοι.

    Αυτα που πλασαρουν το συμπλεγμα φρη πρες - καρυτση- κτλ κτλ δεν ειναι ΧΙΠ ....ειναι :ΔΗΘΕΝ!= μια αλλη ομαδα Αθηναικης φυλης που γνωρισα και πλεον μισησα. (Ισως γιατι δεν ειναι πια ΧΙΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΕΝΕΙσαιΔΕΝτροΜαΐου 29, 2010 8:20 π.μ.

    τα συγχαρητηρια μου για τον απιθανο τιτλο αυτου του post. επικος.

    Χιπ Σουσου. Να ενα κουλ ονομα για συγκροτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ με το όνομα είχα ένα θέμα. Νόμιζα αρχικά ότι είναι κάποια υδατική κρέμα του Κορρέ και απορούσα που πήγε το δεύτερο "ρ". Τώρα περί χιπ, μην τρελαίνεσαι, οι "δημοσιογράφοι" των φρι πρες πρέπει να βρίσκουν θέματα για να έχουν δουλειά και να (μην) τους πληρώνουν οι Τσαγκαρουσιάνοι. Όσο για τον ήχο του συγκροτήματος, χμ χμ χμ, πόσα χιλιάδες τέτοια αγγλικά γκρουπάκια έχουμε ακούσει τόοοοσα χρόνια που ακούμε μουσική και απλά τα κάναμε πέρα!!! Μη σου πω και μερικές εκατοντάδες ελληνικά από τα 80ς και δώθε. Αδιάφοροι τουλάχιστον είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...πες τα καλε!!!
    για την μπαντα δεν ξερω τιποτα εκτος απο τους διθυραμβους των free press ( ????!!!!)
    Αλλά αυτοι οι hipsters.... !!!! μου εχουν κατσει στο λαιμο απο τοτε που κατελαβαν την Αντιπαρο....
    Και ελεγα οτι μονο εγω τους θεωρω δηθεν...ουφ ...ανακουφιστικα... ( και μεταξυ μας...και εσυ ahtensville κατι τετοιο περιμενα να εισαι...χαιρομαι διπλα λοιπον!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααααχ... το ευχαριστήθηκα αυτό το ποστ!
    Όχι για τους Κόρε Ύδρο, εμένα μ' αρέσουν. Για την κουλτούρα των φρι πρες, που κύρια χαρακτηριστικά της είναι η γκρίνια κι η απόλυτη περιφρόνηση "της μάζας". Live and let live, παιδιά. Ένδειξη πνεύματος δεν είναι να ακούς Royksopp, αλλά να μη σηκώνεις το φρύδι σ' αυτούς που ακούνε Χολίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. στεφανος αλεξιουΜαΐου 29, 2010 4:13 μ.μ.

    σωστο για το Χολιδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. στεφανος αλεξιουΜαΐου 29, 2010 4:17 μ.μ.

    σορρυ που πεταγομαι σφηνα αλλα κ εσυ ησουν χιπ οταν πηγαινες αντιπαρο προτου αυτους που λες οτι την κατελαβαν... τωρα πια η αντιπαρος δεν ειναι χιπ (οπως τισ παλιες καλες εποχες που μνημονευεις) αλλα ενας τουριστικος προορισμος για καθε ειδος ταξιδιωτη... = πολυκοσμια = αυτο που δε σ αρεσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. στεφανος αλεξιουΜαΐου 29, 2010 4:33 μ.μ.

    δεν ξερω αν βοηθαει πουθενα το 2 σχολιο μου, αν οχι παρακαλω τον οικοδεσποτη να το αποσυρει. Καθε ταση στη διασκεδαση-ταξιδια-τροπο ζωης-ντυσιμο-κτλ κτλ, ακολουθει μια συναρτηση με το χρονο που θυμιζει καμπυλη γκαους. Στην αρχη υιοθετειται απο ενα μικρο ποσοστο πχ 10% του πληθυσμου που βαρεθηκε τη προηγουμενη κατασταση και ψαχνει κατι νεο-παρθενο. Για καποιο λογο αυτο μαθαινεται-χειραγωγειται απο τα μεσα ενημερωσης (ηλεκτρονικα η παραδοσιακα η ακομα και στομα στομα) σε εναν ευρυτερο κυκλο οποτε εχουμε την φαση της συρροης πληθους. Οταν φτασει σε ενα κορεσμο ειναι το πικ της ανοδου οπου αρχιζουν να ασφυκτυουν οι μετεχοντες και αποχωρουν για κατι νεο (φαση κορεσμου=φαση ισορροπιας) και στη συνεχει αφου οι καθυστερημενα ενημερωμενοι και χωρις προσωπικη επιλογη (αλλα απλα γιατι ειναι πλεον μοδα) συρρεουν στη ταση αυτη, αρχιζει η παρακμη... και τελικα φτανουμε ξανα απο καποιο διαστημα να συμμετεχει παλι ενα 10% του πληθυσμου και ολοι οι αλλοι να χουν φυγει για αλλου...

    Οποτε αν το παρουμε κυριολεκτικα, χιπ ειναι αυτο το σημειο μεταξυ του αρχικου 10% και της φασης ανοδου...

    (χιπ κατι σαν το indie που γινεται alternative και μετα mainstream. το ζητημα ειναι στο τελευταιο 10% αν θα ανηκει στη κατηγορια classic ή passe')

    δε ξερω αν εχει νοημα το σχολιο μου (που θυμιζει μαθηματικα λυκειου ή καλλιεργεια μικροβιων σε τρυβλιο......) αλλα νομιζω ειναι χαρακτηριστικο ποσο τα μοντελα της φυσης επαναλαμβανονται σε κατι που θεωρουμε προσωπικη επιλογη, οπως ειναι το στυλ τροπου διαβιωσης.

    εκει στηριζεται το μαρκετινγκ και πλασαρει καθε προορισμο-μαγαζι-περιοχη Αθηνας για αντιστιχο ταργκετ γκρουπ....

    κοντολογις...το hip δεν ειναι κακο γιατι κινει τα πραγματα σε μια ανανεωση.. το hype (=ο σνομπισμος του μετεχοντα στο χιπ) ομως που προκυπτει ειναι σαφως εκνευριστικο για καθε σκεπτομενο ον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. παντως αυτος ο απο πανω για τον boy & the mary έχει ενα point.
    οσο για το lifestyle εινα παρων παντου και απαραλαχτο απο το ακραιφνως ενναλακτικ μεχρι το σκυλαδικο, εχει να κανει λιγοτερο με γουστα και περισοτερο με την ανθρωπινη φυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τέλεια τα γραψες.

    Το θέμα ειναι η παρανόηση του χιπ, δεν υπάρχουν οι άνθρωποι σ' αυτή την χώρα που ανακαλύπτουν το νέο, εισαγόμενα είναι όλα.

    το "χιπ" λοιπόν στην Αθήνα το οικειοποιείται μια κάστα με συγκεκριμένη νοοτροπία που πιστεύει ότι είναι ανώτερη, εκτιμά το δυσνόητο, και απεχθάνεται το καθημερινό και μαζικό.Αυτή η κάστα που πάντα ύπηρχε, και έχει να κάνεις όπως γράφει και ο tks με την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. επειδη εχω και εγω τις εμμονες μου διαβαστε εδω τον ορισμο του δημοσιογραφικου σουσουδισμου σε σχεση με το εγχωριο ενναλακτικ: http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite3_1_06/02/2010_322633

    το εχω αποδελτιωσει και αλλου ειναι να σε πιανουν τα γελια.

    Παντως αν κατι πετυχημενα ειπε η αδερφη βουλγαρη για το valse sentimental (προσφατο ερεθισμα απο σημερινο προγραμμα TV καθημερινης) "οι ηρωες μου φορουν αρβυλες και ακουνε post punk γιατι αυτο ειμαι και αυτο βλεπω γυρω μου αλλα ειμαι σιγουρη οτι και ο τυπος που φοραει D ◘& G και κοδευει 500Ε στην παραλιακη καθε βραδυ αισθανεται το ιδιο κενο" ή αντισυμμετρικα (λεω εγω τωρα) οτι οσο κενος και μωροφιλοδοξος μπορει να ενιαι ο τυπος των 500E D&G μπορει και να ειναι ο οψιμος και καλα post punkas. Αυτη τη συμμετρια την προσυπογραφω και εγω λοιπον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. παντως ας μην κρυβομαστε athensville ειναι λιγο πολυ η λανθανουσα ψυχολογια ολων μας, να ανηκουμε καπου και ταυτοχρονα να ξεχωριζουμε να λεμε κατι νεο να νομιζουμε οτι οριζουμε κατι ευρυτερο απο εμας - και το πολυ θαψιμο του "διαφορετικου" ειτε hipster ειτε skyla σε αυτη την κατηγορια πεφτει και δεν ειναι κατι που μπορεις να αποφυγεις θρησκευτικα η σε τελικα ειναι τοσο off.

    Μια λυση ειναι ασε τους αλλους χαλαρους mind your own pleasure και business, αλλά απο την αλλη οταν βλεπεις μια τρελα hyped υποομαδα να οριζεται και ως εναντια στο(ευρυτερο hype/lifestyle) ε τοτε αξιζει λιγο κραξιμο.

    και ναι οντως ολοι ελειπαν βαρκελωνη:P

    παντως να πω και εγω ουτε εμενα με αγγιξαν οι κορε υδρο αλλα οκ μπορει να ημουν σε διαφορα φάσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. The tsolia has a matching Amalia decanter doll filled with brandy if my memory is correct. In the seventies the two dolls were required to be on display in every Greek household in Canada....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ως hipsters νοούνται τα (πολύ) νεα παιδιά που συχνάζουν Booze, Πλ. Καρύτση, Λέκκα κλπ? Και φοράνε γυαλιά τύπου A Mikli? Καινούργιο trend υποθέτω, εγώ είμαι μεγάλη γυναίκα Athensville :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αγαπητε Στεφανε,
    Δεν νομιζω η Αντιπαρος να υπηρξε ποτε hip μερος την δεκαετια του 80 & του 90 ....μαλλον το αντιθετο θα ελεγα και ουτε μνημονευσα ποτε τις παλιες καλες εποχες...απλα στο συγκεκριμενο νησι ετυχε να ερθω σε επαφη με τη νοοτροπια των hipsters ( ή bobos...) και δεν μπορω να πω οτι μου αφησε τις καλυτερες των εντυπωσεων...αυτο. Οσο για το πολυκοσμια = αυτο που δεν μου αρεσει .... πως το καταλαβες αποτελει αποριας αξιον...εν πασει περιπτωσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. έχω την αίσθηση ότι κάπου έχει χαθεί το μέτρο σε αυτή την πόλη για να μην στη χώρα. τα free press δεν είναι τίποτα παραπάνω από κοινές εφημερίδες ή περιοδικά και λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: μπορεί να διαφημίζουν ή να κράζουν πριν από τη μεγάλη μάζα, αλλά και πάλι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζει (τους ΚΥ στη συγκεκριμένη περίπτωση) ΠΡΙΝ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από αυτά.
    το φαινόμενο κατά το οποίο ο Τύπος πέφτει σαν όρνεο πάνω σε κάτι το οποίο πουλάει ή έχει δυναμική να πουλήσει ή τέλος πάντων έχει ένα ενδιαφέρον συνέβαινε παντού και πάντα, και είναι πολύ λάθος η σύνδεσή του με την αμιγώς μουσική πλευρά του θέματος.
    το ότι δεν σε αγγίζει η μουσική τους είναι μια χαρά, δεν μπορούν να μας αρέσουν σε όλους όλα, αλλά γιατί πρέπει να το συνδέσεις με ένα τύπου "θεμελιώδες ερώτημα για την ύπαρξή σου"? οι ίδιοι ποτέ δεν προώθησαν τη μουσική τους σαν κάτι τέτοιο. και εσύ με αυτή την αντιπαραβολή απλώς τους μειώνεις με επιχειρήματα μάλιστα που δεν τους αφορούν (δημοσιότητα). φάουλ λίγο κατ εμέ.
    εκτός αν ήθελές να μιλήσεις για τον Τύπο και μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και κάτι λίγο πιο άσχετο, η λογική της επιτυχούς διακίνησης ιδεών, προϊόντων ερμηνεύεται αντίστοιχα με την καμπύλη του Γκάους εδώ μετά το 11ο λεπτό στο βίντεο:
    http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action.html?utm_source=newsletter_weekly_2010-05-05&utm_campaign=newsletter_weekly&utm_medium=email

    Το παρακολούθησα πρόσφατα και πιστεύω πως γίνεται συσχέτιση του σημείου "χιπ" με την έκρηξη του κοινού που αποδέχεται κάτι.

    Συγγνώμη athensville που εκτροχιάζεται η συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. symfono apolytos me ton prolalisanta gallopavonis, esto k eteroxronismena

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς