Tι κι αν πέρασε ο Οκτώβρης


Διασχίζω την Ομόνοια. Στην οθόνη του iphone Νοέμβρης '10. "Θέλετε Ριζοσπάστη;" Στημένοι, αριστέρα και δεξιά στις κυλιόμενες μοιράζουν την κόκκινη εφημερίδα και το φυλλάδιο. Συνεχίζω. Οι τοίχοι και τα φανάρια της Αθήνας μου τραβούν ακόμα πιο έντονα την προσοχή, έτσι γεμάτοι μόνο με τις χοντρές αφίσες τους.
Τι κι αν πέρασε ο Οκτώβρης, η Επανάσταση του 1917 καλά κρατεί.Ένα σύστημα, ένας τρόπος, μια εικόνα. Ένα καθαρό λαϊφσταϊλ, όχι αντίθετο, αλλά ίδιο σαν και του Δαπίτη που πάει στην Μύκονο για πενταήμερη. Τους πιάνω και τους μετρώ, παντού οι ίδιοι κώδικες: θα ντυθείς έτσι, αμπέχονο το χειμώνα, θα βγεις για ποτό στο φοιτητικό στέκι, η μαλλούρα προσθέτει πόντους αντίστασης, θα 'ρθεις στο φεστιβάλ μας της ΚΝΕ και θα φας απλό λαϊκό καλαμάκι, στις συγκεντρώσεις μας θα ακουσεις για εκατομμυριοστή αυτό, αυτό, αυτό και τον Παπακωνσταντίνου, θα βγεις στους δρόμους και θα μοιράζεις εφημερίδες, θα μάθεις να βουτάς το πινέλο στην κόλλα, θα πατήσεις το on στην ντουντούκα, θα κουβαλήσεις χιλιάδες δέντρα κομμένα σε 70x100.
Και δεν ξέρω, αν πρέπει κάποιες στιγμές να λυπάμαι αυτά τα παιδιά που έχουν την αίσθηση ότι επιλέγουν το δύσκολο μονοπάτι της αντίστασης και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μονομαχία αυτή είναι τελικά ένα ανούσιο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Ανούσιο γιατί έτσι απλοικά θα φτάσει στα 30, δεν θα παίρνει το χαρτζιλίκι πια των γονιών, θα βγει να δουλέψει και ο αγώνας για μια δουλειά και οι δόσεις στον Κωτσόβολο θα νίκησουν την παλιά επαναστατικότητα, και μετά από χρόνια, όπως σε μια βαθυκόκκινη φίλη μου, θα υποκύψει στην κόρη που ζητά ipod touch.
Ας ελπίσω τελικά ότι κάτι διαφορετικό μένει στην καρδιά τους, κάτι πιο ανθρώπινο στην ματιά τους, πράγμα που απ' τους νυν μεσήλικες της αριστεράς, των τζιπ, των τσιτάτων και του Λυκαβηττού από πουθενά δεν προκύπτει.

Σχόλια

  1. Δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω, αλλά θα πω στο σύνολο πως πολλές φορές τα έχω σκεφτεί έτσι και εγώ. Στα 30 του ή πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ή πλήρως μεσοαστοί που βλέπουν τα γαρύφαλλα και σκέφτονται ταυτόχρονα επανάσταση και Καρρά! Τουλάχιστον έχουν Πιστή σε αυτό που κάνουν και η πίστη βοηθάει στις δυσκολίες της Eurobank.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αρθρο σου δεν θα μπορουσε να ειναι πιο ακριβες...θυμαμαι ακομη την εντονα πολιτικοποιημενη συμμαθητρια μου στο γυμνασιο που μας εβριζε πουλημενους γιατι δεν αγοραζαμε τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ...τωρα η συγκεκριμενη διατηρει 2 μαγαζια με παπουτσια μονο φιρμες και με το φθηνοτερο ζευγαρι να κοστιζει 250 ευρω....ΑΧ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κουρασμένος νέος κόσμος που μας υποσχέθηκαν.

    Πολλές φορές βλέπω αυτά τα παιδιά και αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει να πουλάς τον ριζοσπάστη σήμερα; Κάποτε όταν κάποιες εφημερίδες απαγορεύονταν είχε κάποια λογική αυτή η κίνηση. Σήμερα όμως έχει; Φαντασιώνεται δηλαδή ο κνίτης ότι κάνει κάτι επαναστατικό και αντισυμβατικό; Δεν βλέπει γύρω του , τους μεγαλοαγρότες συνδικαλιστές που ανήκουν στο κόμμα του, δεν βλέπει καθόλου όλους τους μεγαλοσυνδικαλιστές που ανήκουν στο κόμμα του και μαζί με όλους τους υπόλοιπους αντιπροσωπεύουν τον παλιό άσχημο κόσμο και το κατεστημένο. Δεν βλέπει ότι το κόμμα του όπως και τα υπόλοιπα είναι μια έρημος φαντασίας. Όλη αυτή η ενεργητικότητα πηγαίνει λοιπόν σε μια στείρα αφισοκόλληση και σε παρωχημένα συνθήματα στους τοίχους; Δεν μπορούν να συδειδητοποιήσουν ότι χιλιάδες επαναστάσεις ξεκινούν από τα άμεσα και καθημερινά που μας περιβάλλουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμενα παντως μου εμεινε μια εντονη απεχθεια στις εντολες και στους κωδικες ηθικης και πειθαρχειας .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν διαφωνώ - αλλά, τουλάχιστον, πιστεύουν σε κάτι και αγωνίζονται.
    Μπορεί αυτό το κάτι να είναι λάθος ή παρωχημένο, μπορεί ο τρόπος, με τον οποίο αγωνίζονται, να σηκώνει πολλή συζήτηση, αλλά τιμώ την πίστη, ακόμη και την αφελή πίστη, των νέων παιδιών σε κάποιαν ιδεολογία. Την προτιμώ από την παντελή έλλειψη πίστης και ιδανικών κι αναρωτιέμαι τι θα ήμασταν, τι θα γινόμασταν όλοι, αν ως νέοι δεν περνούσαμε από τέτοιες φάσεις πίστης στην μια ή στην άλλη ιδεολογία...
    Κι ακόμα, πόσο δημοκρατία θα ήταν μια δημοκρατία, που δεν θα συμπεριλάμβανε στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΚΑΙ την κομμουνιστική ιδεολογία - η οποία κρίνεται από όλα όσα αναφέρουμε εδώ και καταλήγει στο ποσοστό, όπου καταλήγει εκλογικά;
    Είμαι αρκετά μεγάλος, ώστε να έχω δει όλες τις πολιτικές φιλοσοφίες να διαψεύδουν τραγικά την πίστη όλων των πολιτών, οπότε κατά τούτο δεν διαχωρίζω τον κομμουνισμό από τις υπόλοιπες, αλλά ούτε μπορώ ούτε θέλω να περιμένω από τα νέα παιδιά να πορεύονται ή να κρίνουν με βάση το κριτήριο ή την πείρα των μεγαλύτερων. Καλύτερα να περάσουν τις δικές τους φάσεις και να αποκτήσουν την δική τους πείρα, συμπεριλαμβανομένων των διαψεύσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο δημοκρατία θα ήταν μία δημοκρατία σταλινικού τύπου;
    Ο Μαρξισμός δεν έχει καμία σχέση με το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, το οποίο όπως τα περισσότερα κόμματα θέλει παρατρεχάμενους έχει δίκιο η Σώτη τριανταφύλλου που τους ονομάζει φασιστοκομμουνιστές. Δεν απέχει ο συντηρητισμός από τον συντηρητισμό και την καφρίλα των ακροδεξιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα λυπάμαι κι εγώ τα παιδιά του Ριζοσπάστη (και του κάθε Ριζοσπάστη), που τάχουν όλα (ομορφιά, γιατί όχι και μόρφωση, νιάτα) πλην την αυτοπεποίθηση και ονειρεύονται απλά τα ολίγα που "υπόσχεται" το Κόμμα - ένα σπιτάκι, ένα μισθουλάκι, μια συνταξούλα και άφθονη επαναστατική, λαϊκίστικη ρητορική - ενώ θα μπορούσαν να κατακτήσουν (ειρηνικά) τον κόσμο, αν μόνο είχαν πίστη όχι σε μια καταδικασμένη από την ιστορία ιδεολογία, αλλά στις απίστευτες δυνάμεις της δημιουργικότητάς τους. Ας είναι, έχει χυθεί αίμα για να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα αυτά τα παιδιά - δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει ό,τι κάνουν πλην όμως τα σέβομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μοσχα=κατω απο το αγαπμα του Λενιν, ενας συντροφος ρωτα το αγαλμα
    "...συν τροφε μας ειχες πει οτι ο κομουνισμος κρατα μια ζωη..."
    Το αγαλμα του Λενιν απαντα :
    μα τοσο κρατησε βρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mε το ίδιο σκεπτικό κ. Καρνεσιώτη θα πρέπει να τιμούμε και την πίστη των νεο-ναζί, και των μπαχαλάκηδων των Εξαρχείων, στην ιδεολογία τους. Κι αυτοί σε κάτι πιστεύουν, ίσως πιο βαθιά και με περισσότερη ένταση από τη μέση ταγαροφέρουσα κνίτισσα. Ως γνωστόν, the road to hell is full of good intentions. Κατά τα λοιπά τα λέτε άψογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάθε άποψη είναι σεβαστή !εδώ τουλάχιστον... όχι στην Κούβα,ούτε στη Βόρεια Κορέα...οπότε οι φίλτατοι κνίτες μπορούν να χαραμίζουν τα νιάτα τους κ να ταλαιπωρούν εμάς τους υπόλοιπους νομίζοντας ότι κάτι κάνουν.
    Αλλά εγώ έχω μια απορία χρόνια τώρα,αφού ο παράδεισός τους υπάρχει (Κούβα,Βόρεια Κορέα που λέγαμε) αντί να κλείνουν εδώ,δρόμους,υπουργεία,μνημεία...γιατί δεν την κάνουν προς τα εκεί,να' μαστε όλοι ευχαριστημένοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. έλεος με τις αφίσες όπως το είπες "χιλιάδες δέντρα κομμένα σε 70x100". Πραγματικά πιστεύει κανείς από τους υποψηφιους οτι επειδη ο κοσμος θα δει τη φατσα τους κολλημενη σε ενα τοιχο θα παμε και θα τους ψηφισουμε; Δεν εχουν καταλαβει οτι οι εποχες εχουν αλλαξει; Το ιδιο και για το ριζοσπαστη και για τα αλλα κοματικα εντυπα, δεν ξερω ουτε εναν ανθρωπο (που ειναι ανεξαρτητος πολιτικα) που να τα διαβαζει. Αντιθετα θα εκτιμουσα περισσοτερο καποιον υποψηφιο που η εκστρατεια του θα στηριζοταν μονο σε οικολογικους τροπους προβολης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο γηραιός και εξαιρετικά συμπαθής σπιτονοικοκύρης μου, πρόσωπο σεβάσμιο, λογικό, νοήμων, με πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες που θα τις ζήλευαν πολλοί μπροστάρηδες των "κοινωνικών αγώνων" μου εξομολογήθηκε κάποτε "παιδί μου, ευτυχώς που τότε δεν κερδίσαμε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολοι έχουν δικαίωμα να αυταπατώνται... Τι θα ήταν η νεότητα χωρίς τις αυταπάτες της;

    Πως αυταπατάται κάποιος λέγοντας ότι εδώ κάθε άποψη είναι σεβαστή. Οχι δεν είναι δοκιμάστε να δημοσιοποιήσετε την άποψή σας σε οποιοδήποτε "δημοκρατικό" ΜΜΕ και θα έρθετε αντιμέτωποι με τη δική σας αυταπάτη.

    Οσο για τη σύγκριση με τους νεοναζί τη θεωρώ άτοπη. Οι αυταπατώμενοι ΚΚΕ-δες ουδέποτε επιτίθενται σε μειονότητες, δεν ξυλοφορτώνουν ανθρώπους και έχουν μια καθομολογουμένως άψογη περιφρούρηση στις πορείες τους. Στρατιωτική πειθαρχία γαρ...

    Ναι είναι απογοητευτικό να βλέπεις τους επαναστάτες του χθες να είναι νοικουρότεροι των νοικοκυραίων σήμερα, αλλά επιμένω... η νεότητα έχει δικαίωμα στην αυταπάτη.

    Μη σου πω η ανθρωπότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με όλο το σεβασμό, αγαπητέ cretano, βρίσκω κάπως ακραίο τον παραλληλισμό. Οι ομάδες καταστροφής και άσκησης οργανωμένης βίας ή τρομοκρατίας και η κατ' επίφασιν ιδεολογία τους δεν χωρούν στο ίδιο πλαίσιο με την κομμουνιστική ιδεολογία, ώστε να αποτελούν συγκρίσιμα μεγέθη. Διερωτώμα, άλλωστε, κατά πόσον το σταλινικό Κράτος ήταν πράγματι κομμουνιστικό, πόση σχέση είχε με τα ιδεώδη, από τα οποία πήγασε. Μιλάω, λοιπόν, για ιδεολογίες, που διαψεύσθηκαν στην πράξη από τις όποιες Κομματικές γραφειοκρατίες και όχι για τα καθεστώτα καθ' εαυτά, που θα μας οδηγούσαν σε τελείως άλλη συζήτηση.
    Αναγνωρίζω, λοιπόν, στα παιδιά αυτά το δικαίωμα να πιστεύουν στα ιδεώδη, που έχουν επιλέξει, και τα τιμώ.
    Με συγκινεί, μάλιστα, η αφοσίωσή τους σε μια χαμένη υπόθεση, που χάθηκε ακριβώς γιατί την καταχράσθηκαν απάνθρωπα κάποιοι κομματικοί ή Κρατικοί γραφειοκράτες σε όλον τον κόσμο.
    Από την άλλη πλευρά, θα συμφωνήσω ότι οι μέθοδοι και οι πρακτικές του ΚΚΕ δεν είναι οι καλύτερες για να περάσουν τα μηνύματά τους ή να κερδίσουν αυτό, που θέλουν - αλλά το ζήτημα του τι και του πώς διεκδικούμε κάτι καθώς και το πώς φερόμαστε ή συμπεριφερόμαστε στον δημόσιο χώρο είναι ένα ζήτημα, που αφορά ευρύτερα ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία κι όχι μόνον ένα Κόμμα. Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί οι διάφοροι οργανωμένοι και ενεργοί αριστερίζοντες να μην επιτίθενται σε άτυχες μειονότητες όπως οι μετανάστες.

    Επιτίθενται όμως στους αλλοδαπούς τουρίστες που προσπαθούν να αποβιβαστούν από τα διεθνή κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά το καλοκαίρι που μας πέρασε.

    Απαγορεύουν δια της βίας σε εργαζόμενους να προσέλθουν στην δουλειά τους, δημιουργώντας ανθρώπινο κλοιό γύρω από άσχετες ιδιωτικές εταιρίες.

    Ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των Αθηναίων με "εμφραγματικές" πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

    Ταλαιπωρούν με τις άσκοπες και απανωτές απεργίες σε διάφορες νευραλγικές ΔΕΚΟ.

    Το να πιστεύεις ειλικρινά και με πάθος σε κάτι δεν σε αθωώνει από τις επιπτώσεις της επιλεγμένης πίστης σου. Οφείλεις να μπορείς να δεις μόνος σου και να κρίνεις τι είναι αυτό που πιστεύεις και τι πραγματικές επιπτώσεις έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμένα μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί τις αφίσες τους ποτέ μα ποτέ δεν τις βάζουν στα πλαίσια του δήμου αλλά όπου να 'ναι... Είναι επαναστατικότητα αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αφού σχολίασα κάποιο προηγούμενο σχόλιο, ας σχολιάσω και το άρθρο :-)

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο λοιπόν. Καλό είναι να έχεις πολιτική άποψη, αρκεί αυτή να μην σου γίνεται τρόπος ζωής. Αρκεί να έχεις άποψη και όχι παρωπίδες. Αρκεί η πολιτική άποψη να μην είναι αυτοσκοπός για κάποιο βόλεμα σε κάποια θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νομίζω ότι χρειάζεται να ελαφρώσει το θέμα:

    1. κανείς δεν σχολιάζει την απίθανη φωτογραφία αστυνομικής ταυτότητας - πορτρέτο ΕΣΣΔ του Παφίλη... για να είμαι δίκαιος βέβαια, το χτένισμα και το αδιόρατο χαμογελάκι είναι πιο μοντέρνα...

    2. επίσης μπορεί να σχολιαστεί αυτή καθεαυτή η παρουσία φωτογραφίας... χτυπάει σε άλλα αντανακλαστικά, δημιουργεί μια συντροφικότητα και μια οικειότητα, που λέν και στο χωριό μου... Διάβαζα κάποτε ένα ενδιαφέρον άρθρο επ'αυτού: σε όλους τους λαϊκούς-σκυλέ δίσκους υπάρχει η φάτσα του καλλιτέχνη... ποτέ κάτι άλλο!

    3. όσο για τα υπόλοιπα επαναστατικά θα θυμίσω: Χάρυ Κλυν και Κ. Τζούμα στο Αλαλούμ... το side story στον Τασο και την Γκόλφω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κι εγώ απορώ πώς μπορεί νέος άνθρωπος που πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο, που θέλει να διορθώσει τα στραβά, να καταστρέφει με μια τόσο απλή κίνηση το περιβάλλον, είτε είναι ο πεντακάθαρος τοίχος, όπως στη φωτό, είτε αλλού.

    Φυσικά δεν το κάνουν μόνο οι Κνίτες.. Όλοι το κάνουν! και οι δεξιοί..

    Βέβαια οι αριστεροί έχουν την πεποίθηση (όπως οι Ταλιμπάν) πως, επειδή είναι αριστεροί, (λέμε τώρα), έχουν δικαίωμα να κολλάνε με την κόλλα τις αφίσες τους όπου βρουν.

    Κλασική περίπτωση ανθρώπων που έχουν μόνο στόμα, αλλά καθόλου μάτια και αυτιά. Έχουν και ένα φουσκωμένο "εγώ".
    Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι πραγματικά κρίμα όταν μία ολόκληρη ιδεολογία κρίνεται απο τις επικοινωνιακές τακτικές ενός κόμματος που ο καθένας μπορεί να κρίνει αν είναι σωστές ή λάθος. Ακόμη χειρότερα όταν απο απολιτίκ άτομα δίνονται επιχειρήματα που χαρακτηρίζονται απο ημιμάθεια, εμπάθεια και γιατί όχι απο μία απροσδιόριστη απογοήτευση.
    Εξηγούμαι:
    Δεν ανήκω στο ΚΚΕ (παρόλο που διακατέχομαι απο την κομμουνιστική ιδεολογία απο την κορυφή ώς τα νύχια)αλλά το στηρίζω σταθερά γιατί πολύ απλά είναι το κόμμα που μου προασπίζει τα συμφέροντά μου απο όλα τα άλλα.
    Πράγματι πολλές απο τις επικοινωνιακές τακτικές του ΚΚΕ είναι ξεπερασμένες και αναχρονιστικές όσο δεν πάει άλλο.
    Δύσκολα μπορεί να διαβάσει κανείς Ριζοσπάστη, αλλά αμφιβάλλω πόσοι απο δω μέσα έχουν προσπαθήσει.
    Τα επιχειρήμτα περί ξύλων (70χ100) είνα απλα αστεία.
    Χίλιες φορές πιστσιρικάδες κνίτες να μου τα πρήζουν για να αλλάξουμε τον κόσμο και να κολλάνε αφίσες και να τρέχουν απο δώ και απο κεί για να υποστηρίξουν τα εργασιακά δικαιώμτα του καθενός, παρά ζώα που έχουν παραδώσει τα όπλα και έχουν πουλήσει και την ψυχή τους ακόμη και δεν έχουν πάρει μυρωδιά.
    Οι οικολογικές ευαισθησίες πρέπει να πηγάζουν και να πορεύονται με στόχο την βελτίωση της ζωής στον πλανήτη.
    Αναρωτιέμαι πόσοι όμως εμβαθύνουν στα πραγματικά αίτια της καταστροφής του περιβάλλοντος. Βρές μπάς και είναι οι αφίσες του ΚΚΕ ή τα ξυλάκια απο τα σημαιάκια? Έλεος!
    Δυστυχώς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο τα αριστερά κόμματα έχουν αποδειχθεί κατώτερα των προσδοκιών του κόσμου. Αλλά μια τέτοια παραδοχή απέχει κατα πολύ απο το να μην έχεις γνώμη, γνώση και επιχειρήματα.
    Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος και ομορφότερος όταν ο άνθρωπος αποδεσμευθεί απο κάθε είδους εκμετάλλευση!

    ΥΓ: Σκέψου να ήμουν και μέλος του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγώ λοιπόν έβαλα τη μπουμπού μου...
    Μουμπού v. Κακλαμάνης
    Οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά αν δεν αλλάξουν οι ψηφοφόροι δεν θα αλλάξουν και οι υποψήφιοι. Εδώ κοντεύουν οι Αθηναίοι να ξανα-βγάλουν τον Κακλαμάνη. Ελεος ! (σημ.: και εγω τον είχα ψηφίσει την προηγούμενη τετραετία/με είχε πήσει)...Είναι άξιοι της μοίρας τους λοιπόν. Οι κνίτες στον κόσμο τους αλλά και οι λοιποί σε άλλη κοσμάρα --- Αν ο κόσμος δεν θέλει κάτι καλύτερο δεν μπορείς να τους το επιβάλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ρυπαντής από το κκε. Καμία περιβαλλοντική ευαισθησία, κανένας σεβασμός της ιδιοκτησίας του άλλου, κανένα όριο, τίποτα. πολύ σωστά athensville επισημαίνεις ότι ο Οκτώβρης πέρασε, δυστυχώς όμως όταν ο εγκέφαλος καεί, κάηκε. Δεν περιμένω τίποτα από τους ανθρώπους αυτούς, δεν περιμένω να σταματήσουν να βρωμίζουν τον τόπο, περιμένω όμως από το Δήμο να ξεβρωμίσει τους δρόμους από την κλούβια "επαναστασίλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντως ευτυχώς που υπάρχουν οι atenistas και παρόμοιες οργανώσεις.

    φαντάζομαι ο κομμουνισμός θα πρέπει να είναι κάτι σαν τον παράδεισο ένα πράμα.. κρίμα που είμαστε τόσο τυφλοί και δεν τον βλέπουμε..

    Εντωμεταξύ η γειτονιά μας, η πόλη μας, οι συνάνθρωποί μας θα ευεργετούνταν περισσότερο, αν αντί να αφισοκολλούμε (λες και δεν υπάρχει πληροφόρηση τη σήμερον ημέρα στο ιντερνετ, τηλεόραση κ.λπ.), σηκώναμε τα μανίκια και προσφέραμε εργασία, στο νοσοκομείο, στο βρώμικο οικόπεδο, στη δεντροφύτευση, στο κέντρο υποστήριξης αστέγων κ.α.

    Αλλά είμαστε.. "ημιμαθείς", δεν έχουμε δει το φως ακόμα.. θα μας το δείξει ο Οδηγητής του πεφωτισμένου Κνίτη (όπως σε άλλη περίπτωση το ευαγγέλιο του παπά, το ίδιο είναι αυτοί). Αμήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τρομερό άρθρο, ίσως το καλύτερο που έχω διαβάσει στο athensvilla και ας μην λέει για την Αθήνα... Και δεν είναι γραμμένο με κακία για τα παιδιά, αλλά με κατανόηση και ρεαλισμό... μέχρι και ο τίτλος είναι τρομερός... Σε βάζει σε κλίμα... η φράση ηττημένη αριστερά δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη περιγραφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. θα συμφωνήσω απόλυτα με το προηγούμενο σχόλιο, ένα υπέροχο άρθρο του athensville...!
    ουσιαστικό και ρεαλιστικό χωρίς ίχνος ξοδεμένου μελανιού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. εγω τα συμπαθω τα παιδια αυτα. κι αυτοι, οπως πχ κι οι ατενιστας, ελπίζουν σε κατι καλύτερο. δεν ειναι ευκολο αυτο. επίσης συμπαθω τους ανθρωπους που πασχιζουν -ντρεπομαι για τη λεξη "πασχιζουν"-νγια κατι διαφορετικο απο το τζιπ-μεζονετα-ιδιωτικο σχολειο για το παιδι, τους πιο πνευματικους ας πουμε. και τουτοι εδω ειναι και εξ ορισμου υλιστες, οπότε ακόμη πιο δυσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. May the right person win, providing hope for and of life to obtain its essence again.

    daily athens

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Foul το άρθρο (από τις ελάχιστες φορές σου, athensville).

    Η ιδεολογία κρίνεται από την επικοινωνιακή πολιτική;

    Έλλειψη οικολογικής συνείδησης; Ναι, πράγματι.

    Εμείς, βέβαια, έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα της οικολογικής συνείδησης σε έναν κόσμο διοικούμενο από δυνάμεις και ανθρώπους που το __τελευταίο__ που τους ενδιαφέρει είναι η προστασία του περιβάλλοντος (εκτός κι αν προσθετει κάτι στο εταιρικό / πολιτικό προφίλ).

    Χαρά στο κουράγιο μας...

    Λάιφστάιλ; Ισοπεδωμένη κουλτούρα; Απαρχαιωμένη μουσική; Ενδίδουν στα αγαθά; Ναι, όντως.

    Και το αντίπαλο δέος; Η μόδα; Η τηλετύφλωση; Η Πέγκυ Ζήνα; Ο καταναλωτισμός και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία; Το βασίλειο του πετρελαίου;

    Αφήστε τον κομμουνισμό στο δράμα του: πλησιάζει στο ναδίρ του την ίδια ακριβώς εποχή που ο καπιταλισμός αποδεικνύεται όχι απλά αναποτελεσματικός, αλλά αυθεντικά ρηχός, απάνθρωπος και αμείλικτος.

    Αλλιώς δεν θα παίρναμε μόνοι μας πρωτοβουλίες για τα απολύτως εννοούμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. K. Kαρνεσιώτη, θα επαναλάβω ότι "ο δρόμος για την κόλαση..." κλπ. Η θεωρητική συζήτηση επί του ποιος -ισμός είναι καλύτερος από άλλον έχει ενδιαφέρον (αν και πολλές φορές, μεταξύ τύρου και αχλαδιού, καταλήγει να γίνεται πνευματικός αυναν-ισμός), αλλά προσωπικά έχει πάψει να με απασχολεί. Ένα από τα λίγα σωστά πράγματα που λέει κάπου ένα από τα "Ευαγγέλια" είναι το "εκ του καρπού το δέντρο γιγνώσκεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το άρθρο είναι πράγματι γλαφυρό και εύστοχο.

    Δεν καταλαβαίνω όσους γράφουν ότι προτιμούν τον τρόπο που αγωνίζονται οι KNίτες από το lifestyle μπουζούκια-Μύκονος-τραπεζάκι. Δεν πρόκειται για δίλημμα μεταξύ τους ενός ή του άλλου τρόπου πολιτικοποίησης, αλλά ένα ερώτημα του γιατί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να παλέψουν το σύστημα μέσα από μιας άλλη μορφής σύστημα (και μάλιστα παλιάς κοπής).

    Και το κάνουν με τόση προσποιητή αυταπάρνηση και ύφος πεφωτισμένων, αρνούμενοι να δουν ότι καιροί έχουν αλλάξει.

    Δεν αλλάζει ένα σύστημα με συνταγές του παρελθόντος, αυτές έδωσαν ό,τι ήταν να δώσουν.

    Όπως έγραψε ο Beckett: "All of old. Nothing else ever. Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εδώ στη φωτό και πάλι με κόλλα, όχι με ταινία. Η αφίσα είναι κολλημένη σε σχετικά πρόσφατα καθαρισμένο τοίχο.

    Για να βγει η αφίσα αυτή και να καθαριστεί ο τοίχος, θέλει ειδικό διαβρωτικό. Βάψιμο μετά, και ελπίδα πως θα γίνει σεβαστός ο καθαρός χώρος.

    Τα παιδιά, οι δάσκαλοι, οι γονείς, οι γείτονες θα βλέπουν μια πρόσοψη σχολείου σχετικά αξιοπρεπή.

    Αν δεν καθαριστεί, σύντομα στον τοίχο θα επιτεθούν κι άλλοι, πχ από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις κοκ. Θα έρθει και το γκράφιτι, και στο τέλος δε θα αργήσει η μέρα που το σχολείο θα έχει μια ελεεινή κακοφωνία από χαρτί το ένα κολλημένο πάνω στο άλλο, συνθήματα κ.λπ. (πάρτε παράδειγμα το εικόνες από το κέντρο). Τέλεια ε;;

    Παρόλα αυτά αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί και κολλάνε την αφίσα τους. Θα μπορούσανε να βάλουνε ταινία όμως!

    Ακόμη, και η κουτσή Μαρία σήμερα ενημερώνεται μέσω διαδικτύου, τηλεόρασης, κλπ. Τι νόημα έχει η αφίσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. εγώ νομίζω πως είναι ψυχαναλυτική η εξήγηση: ανήκει στο σύνδρομο όπου κολλάς ψυχαναγκαστικά σ'ένα ιδεώδες παρελθόν, η φαντασιακή υπόσχεση μιας επιστροφής στην ολότητα, τότε που ο κόσμος ήταν ένα και όλα δίκαια δικά σου χωρίς να κάνεις εσύ τίποτα, όταν η μαμά χαιρόταν μόνο που υπήρχες, δικαιωματικά σε υπηρετούσαν όλοι ενώ ήταν όλοι ευχαριστημένοι, μα τι έγινε; γιατί μου το πήραν; ποιος φταίει; και μένεις πεισματικά εκεί, αρνούμενος την πραγματικότητα, αγνοώντας ότι μεγάλωσες και μπορείς να τα δεις αλλιώς. Το ΚΚΕ είναι ένα τερατώδες τάντρουμ του - το πολύ - 2χρονου παιδιού που χτυπιέται και θυμώνει μέχρι εξάντλησης των άλλων και του ιδίου, η φάση της ψευδούς παντοδυναμίας. Και το iphone δεν τον προβληματίζει, γιατί αντικαθιστά την πιπίλα, την ενήλικη μορφή προσωρινής παρηγοριάς. Sick Denial.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. giati pas toso makria k skeftese oti tha ypokypsoun sta paidia tous otan tous zitisoun ipod touch;;

    apla koita stous sygxronous aristerous. px des ston tsipra o opoios epelekse mazi me ti sizigo tou h teleutaia na genisei to paidi tous sti souita idiotikou nosokomeiou. ta paradigmata poikiloun loipon. de xriazetai na skeftesai to mellon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το ΚΚΕ έχει στο στόμα την πιπίλα - όχι τα παιδιά τους - ποιος γελοιογράφος θα μας το ζωγραφίσει αυτό; με την κόκκινη κουβερτούλα "safety blanket"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Από εκείνα τα γραφικά κακόμοιρα τα ατενίστας καλύτερα τα κνιτάκια με το ριζοσπάστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @ Tassos: Se kamia periptwsi

    Klassiko keimeno pou dystyxws panta isxyei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν είμαι κομμουνίστρια ούτε κάτι άλλο αλλά δε μιλάω χωρίς να ξέρω.Από περιέργεια ρώτησα κομμουνστή γνωστό μου και με ενηέρωσε ότι αυτό που λες δεν το υποστηρίζουν, ότι μιλούν για άρση της ιδιτικοποίησης των μεγάλων εταιρειών όπως Λιμάνια/φως/νερο/τηλ και είναι υπέρ τηςιδιωτικής περιουσίας των απλών πολιτών. Δηλ αυτό που λες, μήπως το λες χωρίς να ξέρεις πραγματικα? Γιτί κι εγώ τους νεοδημοκράτες και πασοκτζίδες μέσα μου τους λέω φασίστες αλλά δεν το δημοσιοποιώ γιατί συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για γνώμη που έχω σχηματίσει χωρίς να έχω διαβάσει στη ζωή μου ούτε ένα προγραμμά τους. Αν κι εδλω μου ξέφυγε και το είπα αυτό που σκεφτόμουν, αλλά μην το λάβεις υπόψην!
    Ελπίζω λοιπόν να ξέρεις τι λες, ακόμη κι αν ο γνωστός μου που είναι μια ζωή μαχόμενος κομμουνιστής ξέρει πιο καλά από πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπράβο, συμφωνώ απόλυτα κι αυτό έγραψα παραπάνω, αν και πολύ απλοϊκά!
    Διάβασε κανείς το πρόγραμμα ή το Ριζοσπάστη?! εγώ πάνως όχι και θα ήταν πολύ εύκολο να πω αυτό που ακούω συχνά, "αφού δεν πέτυχε στη Ρωσία, θα πετύχει εδώ?", μέσα στην άγνοιά μου. Έλα όμως που άλλα λένε οι κομμουνιστές απο αυτά που νομίζουμε εμείς οι απολιτίκ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δε νομίζω ότι ειναι τόσο απλό να κυβερνάς ένα λαό όπως ήταν στην εποχή του Περικλέους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. An exeis esu loipon ti suntagi, giati de mas ti les?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Έλα ρε παιδια! επειδή οι συνομιλήκοί μας και προς τ ακάτω έχουν ιντερνετ, δε σημαινει πως εχουν ολοι!!!
    ΟΙ δικοί μου συγγενεις και φιλοι στη δραματικη τους πληοψηφία ΔΕΝ εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς