Λουκέτα και βαριά ρολλά


Γέμισαν οι δρόμοι λουκέτα, 1 στα 3 μαγαζιά έχουν το κίτρινο χαρτί στα τζάμια, κι αυτό είναι το αναμενόμενο σε μια δοκιμαζόμενη οικονομία. Το ενοχλητικό που διαπίστωσα είναι άλλο. Παντού, όλα τα καταστήματα ιδιαίτερα στους δρόμους playroom των εξεγερμένων, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων, εγκατέστησαν ρολά (ακόμα και στα νεοκλασσικά). Βράδια και Κυριακές να περάσεις, δεν βλέπεις βιτρίνες, μόνο ένα μουντό κατεβασμένο πράγμα που θα παραδοθεί κι αυτό στα ηλίθια με τα σπρέι.
Ακόμα και σ’ αυτά τα «μικρά», που για πολλούς αφορούν μόνο τους λεφτάδες έμπορες, καταγράφεται μια πόλη ηττημένη, ανασφαλής και φοβισμένη. Βέβαια δεν αδικώ τους ανθρώπους, οι συνεχείς καταστροφές είναι μεγάλη πληγή για τα οικονομικά τους, αλλά όταν είσαι σε κρίση κοιτάς το μέλλον με θάρρος, ανυπότακτο βλέμμα και τη λαμπερή αισιοδοξία μιας ωραίας βιτρίνας.

• UPDATE: To πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για το γκέτο του Κέντρου. Νεφελώδες, ουτοπικό, σε λαθος προσανατολισμό.





Σχόλια

  1. Με τι κουράγιο να σχολιάσει κανείς αυτές τις εικόνες... Μια πόλη φάντασμα -έτσι κατάντησε η Αθήνα. Απ' τη μια η οικονομική κρίση, απ' την άλλη κάποιοι που φαίνεται να πιστεύουν οτι με το να αυτοκανιβαλλίζεσαι κατατροπώνεις τον εχθρό... Μια χώρα που τρώει τις σάρκες της όταν δεν της τις τρώνε οι άλλοι. Έξοχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παλιά (και όχι και πολύ παλιά) περπάταγες το βράδυ στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι και χάζευες τις βιτρίνες. Τώρα βλέπεις τα ρολά μέχρι κάτω, τα ενοικιαστήρια το ένα πίσω απο τ' άλλο και σε πιάνει η ψυχή σου. Πως κατάντησε αυτή η πόλη έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλεόν είναι πιο όμορφα να περπατάς στις συνοικίες παρά στο κέντρο. Σε Παγκράτι, Κυψέλη και αλλού οι βιτρίνες είναι φωτισμένες και χαρούμενες.
    Οι έμποροι βέβαια θα μπορούσαν να κατεβάσουν τα ρολά μόνο στις διαδηλώσεις. Στο κάτω-κάτω (ακόμα) δεν σπάνε βιτρίνες έτσι στο ξεκάρφωτο. Επίσης άλλα μαγαζιά προτίμησαν ειδικά τζάμια που δεν σπάνε με τίποτα παρά ρολά. Κατά τα άλλα, κακό του κεφαλιού μας. Πριν δυο χρόνια που δολοφονήθηκε ο Αλέξης, οι έμποροι έβλεπαν να καταστρέφονται τις περιουσίες τους και το μόνο που κάνανε ήταν να μαζεύουν αγογγύστως συντρίμμια αντί να αντιδράσουν έντονα. Και αυτό επαναλήφθηκε και σε άλλες περιπτώσεις. Πότε θα πάψει αυτή η κοινωνία να φοβάται να πει κάποιες αλήθειες και να απαλλαγεί από τους διάφορους κηδεμώνες-πατερουλήδες που την κρατάνε όμηρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορώ να κατανοήσω πως λύνει το πρόβλημα της γκετοποιήσης της Αθήνας.
    Ουσιαστικά, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, τείνει να 'νομιμοποιήσει' τους μετανάστες παρέχοντας τους μέρος για να πουλάνε τα πραγματάκια τους. Βρίσκοντας τους δουλεία. Κυνηγώντας τους κακούς Έλληνες που τους εκμεταλλευονται.
    Κάνω λάθος, ή ένα από τα βασικά μέτρα της απόφασης θα έπρεπε να είναι η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο. Η απέλαση;;;
    Λένε και το άλλο, πως θα δημιουργήσουν ομάδες ήπιας καταστολής αποτελούμενοι από μετανάστες. Μα οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν κάποια εκπαίδευση. Με τι γνώσεις θα πάνε να κάνουν ομάδες και ποιος μου εγγυάται εμένα πως δεν θα δωροδοκούνται; Ανάγκη από χρήματα όλοι μας έχουμε άλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πόρισμα της επιτροπής;
    Το χει πει καλύτερα η Κοκκίνου:

    "Γιατί εγώ ζω στον κόσμο τον δικό μου,
    κι εκεί υπάρχεις μόνο εσύ μωρό μου"

    <object><param></param><param></param><param></param><embed></embed></object>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. un (presque) Français à Londres,Ιουνίου 08, 2010 3:22 μ.μ.

    Το πόρισμα τις επιτροπής είναι όλα τα λεφτά. Μα πόσοι πια (υδροκέφαλοι) εγκέφαλοι χρειάστηκε για να συντάξουν τη συγκεκριμένη ηλιθιότητα? Μήπως τα συγκεκριμένα 7 υπουργεία είναι για τα μπάζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. un (presque) Français à Londres,Ιουνίου 08, 2010 3:25 μ.μ.

    Δυστυχώς το Παγκράτι όπου μεγάλωσα είχε αρχίσει να ερημώνει ήδη από πέρυσι. Τα περισσότερα καταστήματα τις πλατείας Mεσολογγίου είχαν βάλει πωλητήριο το προηγούμενο καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το πολυτισμικο παζαρι ρε ρατσιστες θα εχει και ταμειακες μηχανες φυσικα και παραπονιεστε? οπως εχετε καταλαβει ζουμε ημερες καταρευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sorry,σίγουρα δεν είναι και το σημαντικότερο,αλλα αυτές οι "ομάδες ήπιας καταστολής" με συγκίνησαν...Έτσι είναι φίλε μου, το δικαίωμα στην βίαια καταστολή πρέπει να το κερδίσεις!Αυτα τα ΜΑΤ ανήκουν στους Ελληνες!Και τι λαμπρή ιδέα το πολυπολιτισμικό παζάρι,αυτή είναι Η λύση.Τερμα πια στις "μαΐμουδες",μονο ξυλοτεχνία.
    Τρια πουλάκια κάθονταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς Athensville δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ για να βρείς εικόνες όπως οι παραπάνω. Αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του κέντρου και πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής δεν θα το χαρακτήριζα ούτε καν ευχολόγιο, δεδομένου ότι δεν "χτυπά" το πρόβλημα στη ρίζα του και δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση για ρηξικέλευθες αλλαγές. Απορώ μέχρι πότε θα παραμένουμε σιωπηλοί μάρτυρες της "ταπείνωσης" του ιστορικού κέντρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Αθήνα θα μπορούσε να είναι μια πόλη συγκλονιστική συμπεριλαμβανομένων και της άχαρης ρυμοτομίας της αλλά δυστυχώς όσο πάει και γίνεται άψυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. emena apo to post tou, pio poly mou arese auto to 'στα ηλίθια με τα σπρέι'!!!!!!
    loved it!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συρματοπλεεέγματα , Ρολααααά...
    ζώνουν την μαύρη μου καρδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...που τριγυρνά μες στα στενά,
    χωρίς ελπίδα πια καμμιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μένω σε μια γειτονιά που απέχει πολύ λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπω στους κεντρικούς κυρίως δρόμους και από ένα μαγαζί που ξενοικιάζεται. Όχι βέβαια και ότι τα υπόλοιπα έχουν τρελαθεί στη πελατεία. Και το θέμα είναι ότι αυτά που ξενοικιάζονται μένουν άδεια για πάρα πολύ καιρό. Υπάρχουν μαγαζιά ξενοίκιαστα για πάνω από 18 μήνες. Κάτι ανάλογο έχει αρχίσει και στο κέντρο της Αθήνας, η οικονομική κρίση, τα επεισόδια, η ανύπαρκτη ρευστότητα, όλα αυτά έχουν γονατίσει την αγορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγκεντρώσου.Κοιτάς το μέλλον με αισιοδοξία λαμπερής βιτρίνας?Σόρυ,αλλά όταν σου σπάνε αυτή την κωλοβιτρίνα κάθε βδομάδα,ε ναι,θα το βάλεις το ρολό.
    Επίσης,τα μαγαζιά είναι ξενοίκιαστα και για έναν άλλο σπουδαίο λόγο:οι ιδιοκτήτες τους έχουν τρελαθεί(χρόνια τώρα) και ζητάνε τα μαλλιά της κεφαλής τους για να τα νοικιάσουν.Ήρθε η ώρα να κατεβάσουν τα ενοίκια ή να τα βάλουν στον κ@#$ τους.Φούσκα τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως η πάνω φωτό μάλλον θέτει σε αμφισβήτηση τον ισχυρισμό του Βγενόπουλου ότι η Μάρφιν δεν είχε ρολά επιδή είναι διατηρηταίο κτήριο. Ξέρω, είναι λίγο άσχετη (και μάλλον αργοπορημένη) η παρατήρηση, αλλά ελπίζω να μην κοιμάται και πάλι η διακαιοσύνη, κρυπτόμενη πίσω από το πραγματικά απίστευτο έγκλημα των μπαχαλάκηδων της 5ης Μαΐου, και να ψαχτούν οι όποιες ευθύνες (και) της εταιρίας...

    Όσο για το γενικό περιεχόμενο του ποστ: Συμφωνώ, το καίριο θέμα είναι πως να αναβιώσεις το κέντρο χωρίς να το "καταστρέψεις" (με την απόλυτη μπαροποίηση π.χ.). Μια καλή ιδέα, η οποία όμως σίγουρα θα προσκρούσει στα συνδικάτα, θα ήταν μια μέρα την εβδομάδα (ή έστω το μήνα) τα μαγαζιά (σε επιλεγμένεσ οδούς, συνοικίες) να παραμένουν μέχρι τις 11 ή 12 τη νύχτα. Επίσης καλό θα ήταν να ανοίξουν πάλι περισσότερα εστιατόρια και καφέ (όχι μπαρ) σε πλατείες και λεοφώρους. Ειδικά μου κάνει εντύπωση πόσο νεκρές είναι πλέον οι πλαταίες του κέντρου (θυμάστε το Σύνταγμα παλιά;) και ειδικά η Κλαυθμώνος, που έχει κάπιο δυναμικό μαζί με τη Σταδίου, ενεκμεπάλλευτο όμως.
    Επίλογος: Έκλεισε και πάλι το Νεον στην Ομόνοια (κάποτε από τα ωραιότερα καφενεία ίσως και τις Ευρώπης ολόκληρης, ακόμη και μες στην παρακμή του...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. to tag panw se ena lefko rolo einai ekfrasi tou graffita pu afinei to stigma tou,etsi einai to graffiti kai pistepse me aftoi pu vafoun kanoun to ligotero kako se afti tin poli giati psaxnoun ta simeia tous kai prospathoun na min vromizun alla na omorfenun.yparxoun vevaia kai oi arouganoi pou grafoun opunane,ta pitsirikia kai oi opadoi.min tous vazoume olus sto idio kazani..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς