Kωνσταντινούπολη σε οργασμό


Πήγα στους γείτονες. Προσπάθησα σ' αυτές τις διακοπές να χαλαρώσω, όχι φώτος, όχι σκέψεις να γράψω αυτό κι εκείνο μα δεν μπόρεσα, η πόλη δεν σταματούσε να με προκαλεί. Όχι με τον δεδομένο πλούτο της, την φυσική της ομορφιά, την μαγεία όπως στο πρώτο ταξίδι 3 χρόνια πριν, αλλά με την αίσθηση ότι, γουώ, κάτι μεγάλο γίνεται εδώ.
Το βλεπες παντού: στους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες του Levent, στα ψαγμένα και υψηλής, όχι απαραιτήτως ακριβής, αισθητικής καταστήματα στα στενάκια του Galata, στο βουητό των οικοδόμων που αποκαθιστούν με σεβασμό εκατοντάδες κτίρια στις παλιές γειτονιές στο Πέρα (Μπέιογλου). Στους μαχαλάδες των απελπισμένων που γκρεμίζονται, βάσει φιλόδοξου πρόγραμματος της Κυβέρνησης τα χαμηλά στρώματα να ζήσουν σε καλύτερα στάνταρ στις σύγχρονες πολυκατοικίες στα περίχωρα της πόλης ή σε ολοκαίνουργια κουκλίστικα χωριά της Ανατ. Θράκης. Στα νέα μέσα συγκοινωνίας, τους μεγάλους δρόμους, στα μεγάλα και καλαίσθητα εμπορικά κέντρα, τα στυλάτα καφέ/εστιατόρια. Oργάνωση, καθαριότητα παντού παρούσες. Παράδειγμα γλαφυρό: ταξίδεψα και με λεωφορείο, υπερσύγχρονο, τηλεόραση και usb σε κάθε κάθισμα, πρόσφεραν συνεχώς τσάι, νερό, γλυκά, με είδαν που κρατούσα μπουκάλι και μόνοι τους προθυμοποιήθηκαν οι άνθρωποι να το βάλουν στο ψυγειάκι τους. Εδώ θα ζητούσαν επίδομα για να χαμογελάσουν!


Το συμπέρασμα μοναδικό: Η Τουρκία καλπάζει! Μια χώρα αυτάρκης, που παράγει τα πάντα, από τρένα, αυτοκίνητα μέχρι αιρκοντίσιον και 1000 είδη μπισκότα, μια χώρα που το βαλε πείσμα να γίνει καλύτερη, να την πει στους Ευρωπαίους που δεν την δέχονται στην οικογένειά τους. Βρήκαν, έχουν πια στόχο: στρώθηκαν, παράγουν, δημιουργούν!
Περιμένω με έξαψη την εξέλιξή τους αυτή την δεκαετία. Είμαι μαζί τους!

Ελληνική περηφάνια(!;)


Και πόσο πικρή η σύγκριση με μας. Διαπιστωμένο πια, είμαστε ένα κράτος τεμπέληδων παρτάκηδων, που αντιδρούν σε οτιδήποτε καινούργιο και καινοτόμο. Μια χώρα που έμαθε να διαχειρίζεται ανέμπνευστα, χωρίς όραμα, μέσω στρεβλωμένων ιδιοτελών ιδεολογιών τα τρέχοντα, και παράλληλα να μην προσπαθεί για τίποτα νέο, κολλημένη σε μια σκονισμένη ιστορία (όσο της ανήκει βέβαια) που πόσο να ξεπληρώνει ακόμη;
Μέσα όμως σ' αυτή την μαυρίλα των δεδομένων, για πρώτη φορά ίσως ένιωσα περήφανος που είμαι Έλληνας, περπατώντας στα στενά του Πέρα, βλέποντας τον πλούτο, την καλαισθησία, το μεράκι, το φιλοπρόοδο των Ελλήνων. Που χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, κάποια ελλαδίτικη βλαχιά τους έπνιξε; Και πως στο διάολο καταντήσαμε έτσι;

Τα θέλω και στην Αθήνα

Φανάρια με χρονόμετρο, τι πιο πρακτικό (btw τα ίδια ακριβώς έχουν και στην Κομοτηνή, προμηνύει κάτι αυτό :-) ;)


Τραμ: σπάνια σταματά σε φανάρια, κινείται σε υψηλή ταχύτητα, τόσο που δεν σταματά καν στην θέα του πεζού, εν ανάγκη τον σκοτώνει. Τέλειο!


Η διαμόρφωση των παραλιακών ζωνών: πράσινο και παγκάκια πάνω στο κύμα, όχι γήπεδα τένις, μπασκέτες, καντίνες, καφετέριες και λοιπά εμπόδια σε ιδανικές παραθαλάσσιες βόλτες. (Φανάρι στον Κεράτιο, Μπεσίκτας στον Βόσπορο).



Κουλ: αντί για τις γνωστές γλάστρες, κάτι εναλλακτικό σε περιορισμένα σημεία, που να προκαλεί εκπληξη στον περαστικό (ανάμεσα σε Μπλε Τζαμί και Αγιά Σοφιά).


Οι πινακίδες στους δρόμους: σε όλους τους δήμους της Πόλης ακολουθείται ο ίδιος σχεδιασμός. Στην κάτω λωρίδα, κάθε δήμος και το δικό του χρώμα. Οργανωμένο, καλαίσθητο, σούπερ.


Μετρό: Μικρό σχετικά προς το παρόν, αλλά εν εξελίξει. Το δικό μας μάλλον καλύτερο, αν και μ' άρεσε αυτή η ανοιχτή ταξιθεσία στα βαγόνια.


Καστανάδες, κουλουρτζήδες, όλοι έχουν πανομοιότυπα όμορφα σταντ-καρότσια. Και το καλαμπόκι κάνει 50 λεπτά εκεί, όχι 3 ευρώ!


Περίπτερο: μαζεμένο, με εντοιχισμένο ψυγείο, δεν απλώνει ούτε εκατοστό στο πεζοδρόμιο την πραμάτεια του. Μηδέν γυφτιά και όμορφο.


Παραδοσιακές εμπορικές γειτονιές έχουν αναπλαστεί και έχει αναδειχθεί ο ξεχωριστός χαρακτήρας κάθε μιας. Εδώ η ιχθυαγορά, και πόσο ωραία εντάσσονται οι πινακίδες-αψίδες στο γύρω αρχιτεκτονικό περιβάλλον.


Τολμηρή αρχιτεκτονική. Το εμπορικό κέντρο Kanyon μ' εντυπωσίασε. Όχι με τα καταστήματά του πάνω κάτω τα ίδια με εδώ, αλλά με την ευφάνταστο σχεδιασμό του, τις καμπύλες canyon γραμμές του, το "ανοιχτό αυγό" (πως το λένε αυτό στη φώτο) στο κέντρο που σου κόβει την ανάσα, και γενικά το όλο αρμονικό σύνολο με κτίρια γραφείων και κατοικίες αμφιθεατρικά. (Μετρό Levent)

Το ραμαζάνι

Το ραμαζάνι έπεσε φέτος τον Αύγουστο. Δεν τρώμε, δεν σεξ, ούτε καν νερό την μέρα (με τέτοια ζέστη; Δεν πας καλά Προφήτη μου). Όταν δύσει ο ήλιος βέβαια ορμάνε στο πλουσιότατο γεύμα τους το iftar, όχι ότι δεν έχουν φάει νωρίτερα αφού τους κανόνες του ραμαζανιού ελάχιστοι τους ακολουθούνε. Στη φώτο το Γιενί Τζαμί, με τα παραδοσιακά λαμπάκια να σχηματίζουν μηνύματα εγκράτειας στους ουρανούς της πόλης. Περισσότερα για το ραμαζάνι στον Αγγελή.


Το Kadikoy ή άλλιώς Χαλκηδόνα στο ασιατικό κομμάτι της πόλης. Εξαιρετική βόλτα με το πλοίο ανάμεσα σε δύο ηπείρους, μ' ένα αστικό εισιτήριο πάτησα και Ασία, μόνο Αμερική Αυστραλία μου μείνανε! Στην φώτο ο ονειρικός σιδηροδρομικός σταθμός.


Στο Yeni Camii, με την πλατεία των χιλίων περιστεριών μπροστά, που 3 στις 4 θα σε κουτσουλήσουν. Ωραία φώτο βασικά.


Hayir!=Όχι! Πανώ του τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Μα πόσο μοιάζουμε!

Δεκαπενταύγουστος στο Πατριαρχείο

Πόσο ορθόδοξο, 15αύγουστος στο Πατριαρχείο, πήρα κι εγώ ταξί με την λαχτάρα να ακούσω ένα τσικ ελληνικά. Αρκετός κόσμος, οι γνωστές θείες, τουριστικά ελληνόφωνα μαγαζάκια τριγύρω, βιβλία οδηγοί με τίτλο "Ιστανμπουλ" που απόρησα ποιος έλληνας θα πάρει, ο Ναός μικρός δεν με εντυπωσίασε, μπήκα-βγήκα, χάλια, πού η μεγαλοπρέπεια; Τέλος πάντων το πιο ενδιαφέρον το σημείο που ξαπόστασα στο πίσω κηπάκι με τους ηλιόλουστους βασιλικούς, αλάργα απ' το τσιριχτό των Νεοελλήνων.


Βιτρίνα στο CukurCuma, μια γειτονιά του Γαλατά λίγο φτωχότερη απ' το τριγύρω, που φιλοξενεί παλιατζίδικα και αντικερί. Έχει ατμόσφαιρα, βρίσκεις και αριστουργηματάκια αν ψάξεις. Περισσότερα κι εδώ.


Γαλλικό Σοκάκι: στον Νεοπολίτη που βρεθήκαμε εδώ για καφέ του φάνηκε κιτς, εμένα πάλι μια χαρά. Πάνω απ' όλα με αγγίζει η πρωτοβουλία, τσακ μπαμ να πάρουν ένα απλό σοκάκι να το αναμορφώσουν με γαλλικές πινελιές σ' ένα ακόμα μίνι αξιοθέατο της πόλης.


Νοστιμότατο και φολκλορ: 4 φορές απόλαυσα το αγαπημένο σάντουιτς Balik Ekmek με ψητή παλαμίδα, μαρούλι, κρεμμύδι στο Εμινονού. Τόσο απλό και γευστικό, τόσο ιστανμπουλ!
Οι κακομοίρηδες εντός του 'ναι-αυτό-είναι-κιτς' πλοιαρίου θαλασσοδέρνονται για να γεμίσει ανατολή το μάτι του τουρίστα. Τόσο ιστανμπούλ!

Οι γάτες της Πόλης

Κλείνω με τις βασίλισσες της πόλης: αρχόντισσες, χαλαρές, φιλικότατες, καμία σχέση με τις δικές μας. Σε πλησιάζουν χαϊδολογιούνται στα πόδια σου, δεν φοβούνται τίποτα: οι ισλαμικές κοινωνίες τις φροντίζουν και τις περιποιούνται όπως ο Μωαμέθ την δική του γάτα την Μουέζα. Μάθε κι άλλα




Σχόλια

  1. Πολύ όμορφη η Πόλη! Ευχαριστούμε για το φωτο-τουρ! Το φινάλε με τις γάτες πολύ ταιριαστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έπαθα πλάκα, δεν ήξερα ότι είχε τόσο ενδιαφέρον!
    Ευχαριστούμε για το ρεπορταζ.
    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς στα ΚΑΤΩ μας κι' αυτοί στα ΠΑΝΩ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και πάλι λίγα είπες! :) ίστανμπουλ ρουλς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχα πάει στην Πόλη το 2002. Ακόμα είμαι εντυπωσιασμένος.
    Θα σχολιάσω αυτό με τα φανάρια. Τέτοια έχει κ στην Καλαμαριά. Πρακτικά αν είναι δεν ξέρω, αγχωτικά όμως σίγουρα. Τουλάχιστον ελπίζω να αποθαρρύνουν διάφορους να εφορμούν τελευταία στιγμή κ να κοψοχολιάζουν τους οδηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ έχω να σχολιάσω για τα φανάρια ότι έχει και στο δήμο Χαϊδαρίου στο δρόμο από και προς σχιστό Κορυδαλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβερές οι φωτό! Πράγματι, η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη είναι καταπληκτικές κ πεντακάθαρες. όμως μη γενικεύεις λέγοντας ότι η Τουρκία αντιπροσωπεύεται από αυτές τις πόλεις, γιατί υπάρχουν κ τα αντιπαραδείγματα. Η Τουρκία λοιπόν είναι η χώρα των αντιθέσεων φαίνεται...

    Η Άγκυρα πχ. είναι το άκρως αντίθετο της Κων/πολης: βρωμιά παντού. Ειδικά την εποχή που ήμουν εκεί ο Δήμος είχε απαγορεύσει τους κάδους γιατί έβαζαν βόμβες οι Κούρδοι, αν κατάλαβα καλά, και καταλαβαίνεις δυσοσμία, ποντίκια κτλ). Άναρχη δόμηση παντού, κτήρια σοβιετικού μονομπλοκ τύπου δίπλα κ υπερσύγχρονες (αλλά μάλλον άχαρες) κατασκευές από γυαλί κ ατσάλι (μονομπλόκ αμερικάνικου τύπου).

    Οι δε παραγκούπολεις, άστα μην τα ρωτάς... γύρω από το κάστρο της παλιάς πόλης έχει μία απέραντη παραγκούπολη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

    Από την άλλη όμως, η περιοχές γύρω από το μαυσωλείο του Ατατούρκ, τα μεγάλα δημόσια κτήρια, το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της πόλης και κάποια άλλα μέρη όντως είναι στο επίπεδο της Κων/πολης. Οι δε αυτοκινητόδρομοι είναι υποδειγματικοί.

    Οι Τούρκοι βέβαια, σε αντίθεση με τα όσα νομίζουμε, είναι πιο ευγενικοί από τους Έλληνες και αυτό φαίνεται σε συναλλαγές που δεν έχουν να κάνουν με χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με λυπεί πολύ το γεγονός οτι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γερμανία, Ολλανδία) & σε κάποια μέρη της Τουρκίας υπάρχει ΟΡΓΑΝΩΣΗ ενώ σε εμάς εδώ στην Ελλαδίτσα μας παραμένουμε ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ, ΒΡΩΜΙΚΟΙ, "ΖΑΜΑΝ ΦΟΥ"(σορρυ παιδιά)... Ακόμα και στην Τουρκία λοιπόν βλέπεις εκσυγχρονισμό, ξέρουν πώς να "εκμεταλευτούν" τον τουρίστα. Αν ΚΑΙ εμείς γνωρίζουμε, δυστυχώς, πρέπει να σκάσουμε πολλά λεφτά για να ζήσουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα όπως αρμόζει.
    Λυπάμαι παιδιά για την Ελλαδίτσα μας, πόσο θέλω να γίνει μια σούπερ χώρα όπως κάποιες άλλες.
    Πόσο πολύ θέλω να "ΜΗΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ" από αυτήν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι όμορφη αυτή η βόλτα!
    Εντυπωσιάστηκα!
    ΤΗΑΝΧ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απλά Μοναδικό, αποδίδοντας όλες εκείνες τις σκέψεις που έλεγα στο Νεοπολίτη όσο συγκατοικούσαμε.... Αλλά σαν τις γάτες του Bogazici, πουθενά!!!!! Όλα τόσο Istanbul, as you said! Τόσο μακρινά και ταυτόχρονα τόσο οικεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως είπε πολύ σωστά και ο Blueraven πανέμορφη η Πόλη αλλά επειδή η Τουρκία είναι ένα αχανές κράτος σε έκταση και όχι μόνο η πρωτεύουσα της ας λάβουμε υπ'όψιν μας την κατάσταση που επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα...μιλάμε για άθλιες συνθήκες ζωης και επιβίωσης στο 70% αυτής της χώρας...μην συγκρίνουμε με την Ελλάδα που ο μισός της πλυθησμός είναι οι Αθηναίοι οποτε και οφείλουμε να έχουμε την πόλη μας σε ένα σεβαστό επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. to keimeno den exei na kanei me to pws zei olh h xwra, safws kai yparxoun anistothtes,
    alla me thn APOFASH toys na kanoun ton topo tous KALYTERO, me dynamismo, orama, anoixta myala. Gi ayto axizoun bravo kai apoteloun paradeigma gia thn arrwsthmenh xwra mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. un (presque) Français à Londres,Αυγούστου 31, 2010 12:58 μ.μ.

    Δεν έχω αυτήν την άποψη για την Πόλη γιατί είδα πολλά που δεν μου άρεσαν (επίσης). Θα εστιάσω μονο σ'ένα σχόλιο σου, για το metro : "Το δικό μας μάλλον καλύτερο"... Μάλλον;;; Ήμαρτον... Θα πέσει ο σταθμός στο Σύνταγμα και θα σε πλακώσει καημένε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εξαιρετικο το ρεπορταζ ...Παντα τετοια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ κι εγώ κάπως έτσι ένιωσα στην Πόλη. Βεβαίως μετά συνειδητοποίησα ότι αν ζούσα εκεί θα ήμουν β'κατηγορίας πολίτης (γυναίκα γαρ) και φρίκαρα!
    Αλλά για τα λοιπά έχετε απολυτο δίκιο.
    Βεβαίως για να κρίνεις θα πρέπει να ταξιδέψεις στην ανατολία και όχι στο ευρωπαιΚό κέντρο μόνο!
    Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ημουν και εγώ εκεί αυτές τις μέρες και απλά ντράπηκα. Επίσης αναρωτιέσαι πού πήγαν αυτοί οι Ελληνες; Ενας πήγε στον Καναδά και έφτιαξε το BlackBerry, οι άλλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμα και το Κομμουνιστικό τους κόμα είναι πιο εξελιγμένο, με ένα γρανάζι αντί για δρεπάνι :P Έπος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ιδου το τραγουδι συνοδεια του ποστ
    http://www.dailymotion.com/video/xelwk2_onder-tangolar-kysa-yaymur-yuruyuyl_music?start=108#from=embed
    σουρεαλιστικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. un (presque) Français à Londres,Αυγούστου 31, 2010 3:48 μ.μ.

    Στο Παλαιό Φάληρο, ισοπέδωσαν τα αρχοντικά κι έφτιαξαν πολυκατοικίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το είχα ακούσει αυτό για τις γάτες και τους μουσουλμάνους σε μία εκπομπή στην ετ1. Μία φορά ένα φίδι απείλησε τον Μωάμεθ και τότε μια γάτα τον έσωσε σκοτώνοντας το φίδι. Απο τότε η γάτα θεωρείται ιερό ζώο και "καθαρό" αφού αν μία γάτα πιει από το νερό σου μπορείς να πιεις και εσύ χωρίς να θεωρείται βρώμικο. Αυτό τεκμηριώνεται και επιστημονικά αφού οι γάτες έχουν κάποια ένζυμα στο σάλιο τους που δεν έχουν άλλα ζώα όπως ο σκύλος που θεωρείται ακάθαρτο ζώο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ταξιδέυω σχεδόν κάθε 15 μέρες στην Πόλη εδώ και 7 χρόνια. Η πρόοδος τους ειναι κάτι παραπάνω απο εντυπωσιακή! Συνεχώς με εκπλήσουν...με το όραμα και τον δυναμισμό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. στην Ανατολία και γενικά στις ανατολικές επαρχίες είναι τα ίδια; η ανάπτυξη και η οργάνωση; κάθε άλλο... πολύ ωραία η Πόλη, πράγματι, αλλά ρίχνει στάχτη στα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πριν ένα μήνα ήμουν στην Καλαμάτα και έμεινα άναυδος. Τη θυμόμουνα μικρή, επαρχιακή, σκονισμένη, κουρασμένη και καταθλιπτική (είχα να πάω δέκα χρόνια) την ξαναβρήκα ανανεωμένη, λαμπερή, στολισμένη, γεμάτη πεζόδρομους, πεντακάθαρη, ευχάριστη, μια μικρή μητρόπολη του Ελλαδικού Νότου. Τη ζήλεψα! Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Αθήνα; Μήπως όταν μιλάμε για "γυφτιά", "ανοργανωσιά", "λαμογιά" θα έπρεπε να το προσδιορίσουμε καλύτερα; Αθηναϊκή γυφτιά, ανοργανωσιά κτλ.; Απλά αναρωτιέμαι.

    ΥΓ1 με την Τουρκία πάντα κρατάω μικρο καλάθι. Θα δείξει το μέλλον
    ΥΓ2 πριν δέκα χρόνια είμασταν περήφανοι εμείς για την Αθήνα. Έτσι πάει η ζωή μια πάνω μια κάτω.
    ΥΓ3 την Αθήνα την λατρεύω άρα το πρόβλημα είναι η αυτοδιοίκηση που δεν κάνει αρκετά για την πόλη μας. Από την άλλη βλέπεις την Καλαμάτα (π.χ.) και λες: γιατί όχι ΚΑι στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Konstantinos KantakouzinosΑυγούστου 31, 2010 6:47 μ.μ.

    Αχ, μου θυμίσατε ωραίας εποχάς, τότε που δείχναμε την Βασιλεύουσάν μας υπερηφάνως εις κάτι Πετσενέγκους και Αβάρους (τα χρυσά παλάτια και τα αρχοντικά μας, τους ιπποδρόμους και τους κήπους μας, τα αυτόματα χρυσά πουλιά που τραγουδούσαν και τους θρόνους που σε χρόνον δτ (αγγλιστί dt) ανέβαζαν τον αυτοκράτορα πέντε μέτρα πιο πάνω). Βέβαια κάτι περίεργοι Κουμάνοι δεν έμειναν με το τουριστικόν γκρουπ, πήγαν παραέξω σε κάτι χωρία δίπλα από την Βασιλεύουσαν και έπεσε τρελόν κράξιμον διά την ψωροϋπερηφάνειάν μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευτυχώς που τα γράφεις να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως ο κόσμος προχωράει και θα προχωράει ακόμα και αν εμείς πάψουμε να τον ακολουθούμε.... Ο Μαυρίκιος έχει 1000 δικιά σε αυτά που λέει για την Καλαμάτα... Η πόλη άλλαξε μέσα σε 4 χρόνια αν και για να ξέρεις όλοι οι ντόπιοι γκρινιάζουν γιατί δεν μπορούν να διπλοπαρκάρουν πλέον στη κεντρική πλατεία να πεταχτούν στο περίπτερο για τσιγάρα και στο ουζερί για ούζο... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την πόλη και την χώρα, αλλά να μην περιμένουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουν... Μάλλον όλοι, θα διαφωνήσουν και ειδικά όσοι έχουν βολευτεί σε αυτό το κρατικοδίαιτο σύστημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Balik Ekmek μμμ!! Ζήλεψα πολύ τις βόλτες σου στην Πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δικηγόρος ΑθηνώνΑυγούστου 31, 2010 10:14 μ.μ.

    Το πόσο ωραία ταξίδεψες έναν άνθρωπο που δεν έφυγε καθόλου απ'την Αθήνα φέτος... δε λέγεται, να'σαι καλά φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εξαιρετικό trip report. Και τα συμπεράσματά σου συμφωνούν με αυτά και άλλων γνωστών μου που ταξίδεψαν στην Πόλη. Μου άνοιξε την όρεξη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ όμορφή η Istanbul ,( την γράφω έτσι για να λυσσάνε οι ψευτοπατριώτες!).
    Ελπίζω να πήγες και στο Μουσείο Σύνχρονης Τέχνης,
    είναι απλά υπέροχο !
    Δυστηχώς, δεν συγκρίνεται η Istanbul με την Αθήνα,
    ούτε σε φυσική ομορφιά, ούτε σαν εμπορικό-επιχειρηματικό σταυροδρόμι.

    υ.γ - Δεν έγραψες και τα κακά όμως ! Πολύ φτώχια στα προάστια της πόλης, πολύ μεγάλη ακρίβεια στο κέντρο της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Great impressions. Spending a few days on my own in this city, it was indeed a welcome surprise. Please have a good new month.

    daily athens

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ωραία όλα αυτά για την Τουρκία και την Πόλη, συμφωνώ πως οι άνθρωποι την είδαν διαφορετικά, αλλά μην ξεχνάμε και πως έφτασαν στο σημείο της δημιουργίας. Το μεροκάματο έφτασε στο 1€, με αποτέλεσμα να είναι άκρως ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους καθώς και οι επενδύσεις να αυξηθούν ραγδαία. Είναι αυτό που το λένε "ανάπτυξη" και λείπει από την Ελλάδα για να βγεί από το ΔΝΤ. Food for thought!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παναγιώτη εντελώς φιλικά, το μεροκάματο στην Τουρκία ΔΕΝ είναι πουθενά 1 ευρώ !!!!
    Απορώ ποιός στα λέει αυτά και για ποιό λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ελα μου ντε!
    στο 70% του μισθού μας είναι οι άνθρωποι, μη σου πω και παραπάνω. ασε που η Κίνα ξεπέρασε το 1 ευρώ μεροκάματο μετά τις πρόσφατες, πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ιστορία της χώρας.

    Ενιγούαιη, το θέμα δεν είναι τα λεφτά, είναι ότι σέβονται την δουλειά τους και θέλουν να προοδεύσουν.

    Επίσης σύγκρινα με την Αθήνα την Κωνσταντινούπολη, και όχι το Ντιγιαρμπακιρ ή το Αγρίνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μιας και ανέφερες το Ντιάρμπακιρ: Αν έβλεπες τι ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος φτάνει εκεί!!!...εμείς; Ούτε στον ύπνο μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γράψ'την Τουρκοαλβανοβλαχογκράντ να λυσσάξουν περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. itan poli endiaferon kai oi fotografies kai ayta pou egrafes. ego efiga apo tin ellada akrivos gia ola ayta pou de grafoun kai ta paidia parapano. einai ntropi mas pou de kanoume to paramikro na alaksoume auto to xali pou legete hellas. de thelo na po parapano giati aplos tha ekana apenalipsi kapoion sxolion apo ayta pou molis diavasa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ειδικά για κάποιον που δεν γνωρίζει την Πόλη και σκοπεύει να την επισκευθεί.
    Αν και κάπως απλουστευτικό, είναι βέβαια κα η φύση του μπλόγ, δεν θα διαφωνούσα στα μείζονα, και κυρίως στην αίσθηση ανάπτυξης και προόδου. Τουρκία δεν είναι μόνο η Κωνσταντινούπολη, αλλά η Πόλη είναι μία μικρογραφία της Τουρκίας με τα θετικά και τα αρνητικά της.
    Αρνητικό οι ελάχιστες αναφορές στην ιστορία του τόπου και ειδικπότερα στα ελληνικού ενδιαφέροντος στοιχεία της Πόλης, και δεν μιλώ για την Αγια Σοφιά που σκοπίμως μάλλον δεν αναφέρεται. Χαρακτηριστική και η απαξίωση του πατριαρχικού ναού που δεν "εντυπωσιάζει" σε σχέση βεβαίως και με τα λαμπρά malls υποθέτω.
    Καλά και χρήσιμα τα λινκς.
    Σε γενικές γραμμές και για να μη γκρινιάζω κείμενο και φωτογραφίες σε θετική κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το να γράψω ένα ποστ οδηγό για την όλη πόλη θα ταν "άθλος", δεδομένου του αμέτρητου του μνημείων της. Το γράφω και στο ποστ ότι αναφέρθηκα πέρα απ' τα αναμενόμενα, νομίζω είναι μια εξίσου ενδιαφέρουσα ματιά αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. τραμ, ,malls, γατομάνι, κουλουρτζήδες, ουρανοξύστες, πάρκα, κιτσαριό, αντικερί και άλλα πολλά, είχες ανοιχτά τα μάτια σου και τα είδες. 1ο μπράβο για την παρατηρητικότητα.

    Το 2ο στο δίνω με μεγαλύτερη χαρά, που πέρα από αυτά που είδες, μυρίστικες κι άλλα τόσα. Καλπασμούς και οργασμούς - κάθε είδους, βιώνουμε οι περισσότεροι που μένουμε εδώ, τούρκοι & γκιαούρηδες. Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που συνδέσαμε, λίγο ή περισσότερο, τη ζωή μας με Αυτήν.

    Μεταξύ μας όμως, συμφωνώ με κάποια σχόλια για κακοπληρωμένους εργάτες, που θυσιάζονται στο βωμό των οικονομικών δεικτών της Τουρκικής Οικονομίας. Επίσης προσθέτω μια προσωπική επιφύλαξη ότι όλη αυτή η ανάπτυξη ίσως να είναι φούσκα και να σκάσει κάποτε, στα κοντά ή πιο μετά.

    Ώσπου να σκάσει βέβαια, έχουμε αποφασίσει με τους υπόλοιπους Λωτοφάγους της Πόλης, ότι θα το 'καίμε με την ψυχή μας. Ας πάμε χορτάτοι τουλάχιστον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. τραμ, ,malls, γατομάνι, κουλουρτζήδες, ουρανοξύστες, πάρκα, κιτσαριό, αντικερί και άλλα πολλά, είχες ανοιχτά τα μάτια σου και τα είδες. 1ο μπράβο για την παρατηρητικότητα.

    Το 2ο στο δίνω με μεγαλύτερη χαρά, που πέρα από αυτά που είδες, μυρίστηκες κι άλλα τόσα. Καλπασμούς και οργασμούς - κάθε είδους, βιώνουμε οι περισσότεροι που μένουμε εδώ, τούρκοι & γκιαούρηδες. Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που συνδέσαμε, λίγο ή περισσότερο, τη ζωή μας με Αυτήν.

    Μεταξύ μας όμως, συμφωνώ με κάποια σχόλια για κακοπληρωμένους εργάτες, που θυσιάζονται στο βωμό των οικονομικών δεικτών της Τουρκικής Οικονομίας. Επίσης προσθέτω μια προσωπική επιφύλαξη ότι όλη αυτή η ανάπτυξη ίσως να είναι φούσκα και να σκάσει κάποτε, στα κοντά ή πιο μετά.

    Ώσπου να σκάσει βέβαια, έχουμε αποφασίσει με τους υπόλοιπους Λωτοφάγους της Πόλης, ότι θα το 'καίμε με την ψυχή μας. Ας πάμε χορτάτοι τουλάχιστον:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Συμφωνώ στα περισσότερα, η Πόλη είναι Μητρόπολη, όχι χωριό! Πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο! Πάντως, ειδικότερα για τις γάτες του Μπαλάτ, θα μας επιτρέψετε να σας παραπέμψουμε και στην δική μας ανάρτηση: http://eistinpolin.wordpress.com/2010/03/07/kedi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πόλη αγαπημένη ή και πολύ αγαπημένη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Μα αγαπητέ μου οι άνθρωποι αγαπούν την πατρίδα τους και δουλεύουν για να την κάνουν πιο όμορφη. Είδες πουθενά να γράφουν με σπρέυς; Είδες κανέναν να πετά ένα χαρτί κάτω; Άς τολμίσει. Παρατηρησες και εσύ πόσο σέβονται τους δημόσιους χώρους. Μπορούμε να πούμε τό ίδιο και για τα παιδιά μας; Τι τους έκανε αυτη η πατρίδα και τη μισούν τόσο;
    Μπήκες σε κανένα πανεπιστήμιο να το συγκρίνεις με τα δικά μας;
    Την περίοδο αυτή έχουν δημοψήφισμα δεν θα δεις μία παράνομη αφίσα.
    Μα δεν είναι μόνο θέμα της Τουρκίας όλες οι χώρες πάνε μπροστά μόνο η δική μας πάει πισω.
    Να μπορούσα να φύγω απ ' αυτή τη χώρα των νεοελλήνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αφού "Ελλαδίτσα" την αποκαλείς, δεν την πιστεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Απαιτώ να ξαναγραφτεί στα κείμενο στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ααααααααχ, γιατί το κάνεις αύτο το πράγμα!!! Εγώ προσπαθώ με νύχια και με δόντια να ξεκολλήσω κι εσύ με γυρνάς πίσω... από τότε που επισκέυτηκα την Κωνσταντινούπολη δεν έχω μάτια για άλλη πόλη. Μέχρι και πρόσφυγας γίνομαι...
    Πολύ καλή η δημοσίευση και απίστευτες φωτό! Çok güzel... Çok çok çok çok güzel μη σου πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. paidia emena pali pou tin episkeftika prosfata den mou arese!!!.....exi arketa kala ala gia tin ektasi tis ke to pos anaptinixtixtikan kapia komatia eki den xazepsa kiolas!!....ke file athensville o misthos tous den ine sto 70% enanti tou dikou mas!....ke auto to malon gia to metro ???...eleos ke apo emena!..ipame na leme idees gia tin poli mas pou ine i athina ...ke pou exi apisteftes dinatotites na kaliterefsi...den leo oti ine ola kala edw...ala re paidi mou exo taksidepsi mias ke evales auto to post apires fores stin tourkia gia sigekrimenes doulies ...to ti xali exo di den legete!!......ke oso afora tin anaptiksi tous ine mia fouska i opia den exi to paramikro ofelos gia ton lao tous...
    ala to thema mas ine i athina edw!!......etsi boro na kano ke ego post ekantodades polis ana ton kosmo !..ke se opion den aresi as paei eki na mini! eleos me tin mizeria!!.....ke ego kano an thelo ena post me iperoxes photo apo tin athina ke na arxizoume na leme ti iperoxi poli! pou den ine ala bori na gini!....ke tha gini!..apla xriazete agapi!!...auta !!
    kali evdomada na exoume :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Θα θελατε πολυ μα παρα πολυ να μοιαξει η τραγικη αχαρη ασχημη χωρις ταυτοτητα αθηνα την κωσταντινουπολη..αν το μετρό ειναι το καμαρι της αθηνας τοτε ειναι για γελια και για κλαματα!η ''ΠΟΛΗ'' απ οπου κι αν την πιασεις ειναι μοναδικη..ενας συνδιασμος παλιου και καινουριου..ακομα και οι ασχημες γειτονιες ειναι ομορφες μπροστα στις δικες μας ασχημες..δεν τιθεται θεμα συκρισης..τα μνημεια,τα σοκακια οι δρομοι,τα τζαμια,ο βοσπορος,ο κερατιος κολπος,η ευρωπη και η ασια ακομα και οι ουρανοξυστες και η χλιδη μαζι ειναι τα ελαχιστα μεγαλεια της πολης σε αντιθεση με την μετριοτητα και το τιποτα της αθηνας..λυπαμαι που για να υπεραστιστειτε την αθηνα γινεστε γραφικοι και θιγεστε επειδη το μετρο που εχουμε στην αθηνα ειναι καλυτερο..αν το διαβαζε ενας τουρκος θα εσκαγε στα γελια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγανακτήστε για μια φορά στη ζωή σας ΣΩΣΤΑ και δέστε τα καλά του άλλου!!! Σε πολλά η Πόλη είναι έτη φωτός μπροστά. Αντί να κάνουμε μάχες οπισθοφυλακής με ένα μετρό που ακόμα περιμένουμε 7 σταθμούς να τελειώσουν, ας δούμε τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος για να πάει μπροστά. Αγανακτήστε σωστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Σαφέστατα μιλάμε για διαφορετικά οικονομικά μεγέθη κάτι που συνειδητοποιείς αν έχεις πάει στην Πόλη πρόσφατα. Ο πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη που βλέπεις απλά δεν υπάρχει στην Αθήνα. Πολύ ωραίο άρθρο που σε ταξιδεύει μέσα από προσωπική ματιά, πετυχημένα σχόλια! Σημείωση.
    Τα Ελληνικά μνημεία και οι ελληνικές εκκλησίες της Πόλης είναι πολύ όμορφα μέρη αξία θαυμασμού και να μην ξεχνάμε και τους Έλληνες που ακόμα ζουν εκεί και κρατάνε ζωντανό το Ελληνικό στοιχείο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μακάρι να πήγαιναν όλοι οι Έλληνες στην Πόλη για να έβλεπαν τι λαός ήμασταν, το μεγαλείο και την αρχοντιά, τι φτιάξαμε εκεί και που έχουμε πλέον κατρακυλήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σαφέστατα μιλάμε για διαφορετικά οικονομικά μεγέθη κάτι που συνειδητοποιείς αν έχεις πάει στην Πόλη πρόσφατα. Ο πλούτος και η οικονομική ανάπτυξη που βλέπεις απλά δεν υπάρχει στην Αθήνα. Πολύ ωραίο άρθρο που σε ταξιδεύει μέσα από προσωπική ματιά, πετυχημένα σχόλια! Σημείωση.
    Τα Ελληνικά μνημεία και οι ελληνικές εκκλησίες της Πόλης είναι πολύ όμορφα μέρη αξία θαυμασμού και να μην ξεχνάμε και τους Έλληνες που ακόμα ζουν εκεί και κρατάνε ζωντανό το Ελληνικό στοιχείο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μακάρι να πήγαιναν όλοι οι Έλληνες στην Πόλη για να έβλεπαν τι λαός ήμασταν, το μεγαλείο και την αρχοντιά, τι φτιάξαμε εκεί και που έχουμε πλέον κατρακυλήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς