Απόψε που φοβότανε η Αθήνα


Μεσάνυχτα Κυριακής. Αυτό ήταν. Η δύσκολη νύχτα που σκεφτόμασταν ένα χρόνο τώρα πέρασε. Η Αστυνομία υπήρχε παντού, σε όλους τους δρόμους, σε στάσεις, σταθμούς. Το βουητό του ελικοπτέρου από πάνω αδιάκοπο. Η κίνηση ανύπαρκτη. Φόβος παντού για το χειρότερο. Απ' το πρωί όμως φαινότανε ότι θα πήγαινε ήρεμα το πράγμα. Ζημιές υπάρχουν κυρίως στην Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, απ' όπου και πέρασε η πορεία. Κάποιους τους έσωσαν τα οχυρά. (φωτογραφίες πριν μια ώρα)










Άστεγοι στον ύπνο τους μπρος στην Τράπεζα



Συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν μπρος στα Προπύλαια



Η Πανεπιστημίου άδεια...


Στα Φωκάς στήνουν οχυρό



Μια διαφημιστική ταμπέλα εναλλάσσεται και πάνω το στένσιλ του Αλέξη. Δυνατές αντιθέσεις, "το παιχνίδι του Αγγέλου", "Τρωικός Πόλεμος"!




Τα H&M πήραν τα μέτρα τους με την ανακαίνιση. Tα απέναντι Bershka σπασμένα.


Στα Εξάρχεια
Όλοι οι δρόμοι είναι περικυκλωμένοι από διμοιρίες βαριά εξοπλισμένων αστυνομικών. Ανεβοκατεβαίνεις χωρίς να σ' ενοχλούν. Η πλατεία έχει κόσμο και μάλιστα τα καφέ είναι ανοιχτά με κόσμο που κάθεται έξω στο χαλαρό. 3-4 κάδοι αναμμένοι έτσι για το ονόρε. Δίπλα Εξαρχιώτες πιάνουν κουβέντα.
Εμμ. Μπενάκη
Στουρνάρη
Πλ. Εξαρχείων
Στουρνάρη παρατεταγμένοι αστυνομικοί απέναντι από Πολυτεχνείο.


Τελευταία εικόνα
Οδός Μεσολογγίου, το σημείο μηδέν, γεμάτο λουλούδια και γράμματα για τον Αλέξη. Πολλοί στέκονται σιωπηλοί και κοιτάνε την φωτογραφία του απορροφημένοι. Κάτω απ' τις κουκούκλες κρύβονται όμορφοι νέοι άνθρωποι της διπλανής πόρτας...

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για το ωραίο ρεπορτάζ. Η τελευταία φωτογραφία είναι η πιο όμορφη. Έτσι έπρεπε να ήταν η "ημέρα της μνήμης": με πολλούς νέους ανθρώπους, μη-βίαια, γεμάτη περισυλλογή.
    Η υπόλοιπη πόλη πάλι θυμίζει, για πολλοστή φορά, Γάζα, που λέει και ο Τσίπρας. Μίζερη, φοβισμένη, σκοτεινή. "Ανοικτές γειτονιές" ήθελε ο Τσίπρας, θυμάμαι. Ορίστε τα αποτελέσματα.
    Πότε θα τελειώσει αυτό το καρναβάλι; Πότε θα πάψουν να μας απασχολούν οι "αντιεξουσιαστές" και "οι κουκουλοφόροι"; Πότε θα γίνει και η αστυνομία πιο εκπαιδευμένη και ψύχραιμη; Ούτως ώστε να σκύψουμε επιτέλους πάνω στην Αθήνα μας όχι για να την καταστρέψουμε αλλά για να την κάνουμε πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη; Πότε θα ξαναπιάσουμε γερά στα χέρια μας το νήμα που αφήσαμε το καλοκαίρι του 2004; Πότε; Είμαι τρελός, το ξέρω, αλλά κάτι μέσα μου, μού λέει ότι "η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι, νομίζω ότι όσα λες τα αισθάνονται πολλοί.. Το θέμα είναι ποιοί παράγοντες ευθύνονται που αυτά τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και βγάζουν τόση οργή, που πολλές φορές νομιζω ότι μπορεί να είναι ΚΑΙ κατευθυνόμενη... Τι κάνει το κράτος, το υπ. παιδείας και οι γονείς οι οποίοι είναι κι αυτοί μπερδεμένοι και συχνά αλλού ξημερωμένοι??? Νομίζω ότι αν είναι ΓΑΤΑ η κα Διαμαντοπούλου, που μπορεί και να αποδειχτεί μεγάλη γάτα, αρκεί να έχει στήριξη, πρέπει να μαζέψει τα παιδιά ΜΕΣΑ στα σχολεία ΚΑΙ τους δασκάλους... Να εντάξουν τις συζητήσεις και τις προτάσεις των παιδιών μέσα στα μαθήματα ως projects. Να βαθμολογηθούν για τις προτάσεις τους και κάποιες απ' αυτές να υλοποιηθούν, αν γίνεται.. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν όλους να συμπεριφερθούν ως πολίτες μιας πολιτισμένης χώρας και όχι ως κάφροι.. Οι εικόνα της ελλάδας στα ξένα κανάλια είναι απογοητευτική.. τι θα γίνει.. που πάμε?? κάτι πρέπει να κάνουν κάποιοι.. κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι. Οι μαθητές όμως δεν ξέρω αν έχουν σχέση με τους "γνωστούς-αγνώστους". Οι οποίοι είναι κατευθυνόμενοι, το ξέρουν όλοι. Αυτοί πρέπει να απομονωθούν. Μια λύση είναι να συμπεριφερόμαστε σαν πολίτες και όχι σαν κότες. Δηλαδή, υπάρχει αστυνομική αυθαιρεσία; Δεν θα ζητήσουμε την κατάργηση της αστυνομίας, θα απαιτήσουμε την καλύτερη λειτουργία της. Υπάρχει αφόρητη γραφειοκρατεία; Θα απαιτήσουμε καλύτερη λειτουργία του Κράτους. Διαπιστώνουμε έλλειμμα δημοκρατίας; Δεν θα ζητήσουμε να καταργηθεί η δημοκρατία (όπως ζητούν κάποιοι μέσω των πράξεών τους): θα απαιτήσουμε καλύτερη δημοκρατία. Χωρίς θεσμούς δεν υπάρχει κοινωνία και χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει συνύπαρξη. Πρέπει να συνυπάρχουμε, δεν γίνεται αλλιώς, και οι θεσμοί είναι απαραίτητοι προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. pwpw autoi oi koukouloforoi exoun ginei poly mpanal...
    aidiasame mazi tous pia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω μόνο λίγο καιρό που σε έχω ανακαλύψει και πλέον σε παρακολουθώ τακτικότατα. Γιατί ich bin ein Athener! Und ich liebe (με εννοείς, είμαι σίγουρος :-). Βέβαια δε μου άρεσε πολύ ο τόνος σου στο post για τη μαύρη φυλή που "φιλοξενείται" μπροστά από την ΑΣΟΕΕ και σ' αυτό για τα graffitoεξάρχεια. Μου φάνηκε λίγο snob και (πολύ) αποστασιοποιημένη η αντιμετώπιση σου. Και δεν είμαι και κανας "αναρχοαυτόνομος αγωνιστής" :-D

    Anyway, για τσέκαρε αυτό, μπορεί να σε ενδιαφέρει:

    Το μικρού μήκους (12') ντοκιμαντέρ "Εξάρχεια: Πολιτισμικό Σοκ" του Στάμου Δημητρόπουλου μετά την προβολή του σε κινημ/φικά φεστιβάλ στη Νέα Υόρκη, όπως το New York International Independent Film and Video Festival, θα κάνει αυτή τη Δευτέρα 14/12 την πρεμιέρα του στην Αθήνα στην ΑΣΟΕΕ, δυο βήματα από τα Εξάρχεια.

    http://aueb-film-club.blogspot.com/2009/12/screenings-for-dreamers-of-exarchia.html

    "Το ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τη γειτονιά των Εξαρχείων και η προπαραγωγή ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου του 2008. Όσα γεγονότα ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008 επηρέασαν βαθιά την ουσία του ντοκιμαντέρ. Τελικά μέσα σε δώδεκα λεπτά αποφασίσαμε να μην είμαστε αντικειμενικοί και να δείξουμε ότι μια από τις πιο ιστορικές και ζωντανές, πολιτιστικά και πολιτικά, γειτονιές της Ελλάδας αξίζει καλύτερης τύχης από την περικύκλωσή της από ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ."
    19/10/09 Στάμος Δημητρόπουλος

    Προβολές στις 17:00 και στις 19:30.

    Στο μεταξύ, θα προβληθούν οι "Ονειροπόλοι" του Bernardo Bertolucci (2003, "The Dreamers").

    Είσοδος ελεύθερη (όπως πάντα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το πρόβλημα της Αθήνας είναι οτι δεν υπάρχουν πολλοί Αθηναίοι που να την αγαπούν.

    Κάποιοι αγαπούν τα ακριβά τους δυτικά SUV αμάξια.
    Κάποιους τους αρέσει να γκρινιάζουν, να χαϊδεύουν το εγώ τους πετώντας μολότοφ, κλείνοντας λαϊκές οδούς (Παν/μίου κτλ).
    Κάποιοι αγαπούν την εκκλησία και κάνουν το σταυρό τους μπρος από κάθε ναό.

    Λίγοι, πολύ λίγοι, πονάνε την πόλη. Η πόλη έχει ανάγκη από ήρωες.. σαν τους Ατενίστας.. έχει ανάγκη από πολίτες που πιστεύουν ότι η Αθήνα είναι μία κούκλα, μία κούκλα που έχει ανάγκη όμως από λίγη αγάπη. Όχι μολότοφ ή SUV

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

400 παλιές έντυπες ελληνικές διαφημίσεις

Γέμισε μωβ η Αθηνάς

Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς